07-09-2021

Promocija knjige „Ksenija Cicvarić život i pjesme” večeras u Modernoj galeriji

Promocija knjige „Ksenija Cicvarić život i pjesme”, autora Milorada Mića Miranovića održaće se večeras 20 h u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“.




O knjizi će govoriti prof. dr Senad Gačević i autor Milorad Mićo Miranovića . Ksenija je jedna od tri najznačajnije ličnosti, najutentičnijih interpretatora podgoričkog sevdaha, neko ko je podgoričke pjesme uzdigao mnogo više, do neslućenih visina.

Pjesme su značajne, predstavljaju očuvanje tradicije u širem smislu, kao da ulazite u svojevrsan etno muzej, gdje se može vidjeti i naslutiti autentičnost muzičke kulture Crne Gore.

Pjesma je jedini umjetnički fenomen, koja nas može spojiti sa prostorom čiji je jezik i izraz melodija što dokazuju i pjesme koje je izvodila Ksenija Cicvarić a koje su od posebnog kvaliteta i značaja.

Knjiga “Ksenija Cicvaric život i pjesme”, objavljena je prije godinu dana u izdanju Fonda za razvoj Kuča. Knjiga ima 4 dijela i to: Sjecanja na Kseniju njene rodbine prijatelja i saradnika, drugi dio knjige su komentari o jednom broju Ksenijininih pjesama, treci dio su notni+ zapisi svih Ksenijinih pjesama i četvrti dio - nesvakidasnji foto album vezan za Kseniju i njen
zivot.

Milorad Mićo Miranovića je kao dugogodišnji novinar Televizije Crne Gore, autor i urednik pojedinih serijala i velikog broja emisija u oblasti dokumentarno-muzičkih programa, ali i u oblasti kulture u širem smislu. Autor je i voditelj serijala “Kad prošetam Crnom Gorom” koji je više od osam godina emitovan na programima Televizije Crne Gore. Dobitnik je nagrade društva novinara Crne Gore za očuvanje muzičkog i kulturnog nasljeđa Crne Gore za 2015. godinu.