19-11-2022

Promocija monografije VI književni festival Ćirilicom u ponedjeljak

Posljednjeg dana proslave Dana opštine Budva programima realizovanim u Narodnoj biblioteci Budve, u ponedjeljak 21. novembra u 18 sati u holu Akademije znanja predstavićemo monografiju „6. književni festival Ćirilicom“.



O ovoj publikaciji u holu Akademije znanja govoriće: književni kritičar Želidrag Nikčević, pjesnik i jedan od organizatora festivala „Ćirilicom“ – Radomir Uljarević, kao i priređivači monografije Milan Stanišić i Stanka Stanojević. U muzičkom dijelu nastupiće duo “2SOUL(0)S“: Dušica Kordić (vokal, violina, gusle) i Nikola Vučković (klavir).

Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u proteklih šest godina realizovali su pet književnih festivala Ćirilcom, na Trgu između crkava i jedan onlajn zbog situacije u vezi sa pandemijom. Na Festivalima su predstavljena najznačajnija imena iz svijeta književnosti i pismenosti koja u svom stvaralaštvu baštine ćirilično pismo. Festival “Ćirilicom“ izdvojio se proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti.

Sama inicijativa i projekat “Ćirilicom”, od samog početka, od 2017. kada je održan prvi Festival, imaju cilj da doprinesu pokušajima da ćirilica bude ravnopravna, i da se u ćirilici prepozna poziv na toleranciju, na dobronamjernost. Takođe, cilj Festivala je da skrene pažnju javnosti i otvori naučnu javnu debatu o milenijumski starom pismu na kojem su ispisani počeci naše pismenosti, na čemu se radilo proteklih godina.
Monografiju „6. Književni festival Ćirilicom“ objavili su JU Narodna biblioteka Budve i Štampar Makarije pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Budve. Sadrži 140 stranica uz obilje fotografija koje je snimio Nikola Todorović, dok je monografiju dizajnirala Marina Vešović.