25-12-2017

Promocija nove knjige poezije Borisa Jovanovića Kastela

JU Narodna biblioteka Budve je, nastavljajući izdavačku djelatnost, objavila knjigu poezije Zevs u budvanskom kazinu Borisa Jovanovića Kastela. Knjiga će biti promovisana u srijedu, 27.decembra u Narodnoj biblioteci Budve sa početkom u 19h.

Promocija nove knjige poezije Borisa Jovanovića Kastela | Radio Televizija Budva

O knjizi će govoriti publicista i teoretičar književnosti Vanja Kovačević, profesorica književnosti Zorica Joksimović, u ime izdavača Stanka Stanojević i autor.

Pokrenuvši svoju izdavačku djelatnost prvi put aprila 2017.godine, JU Narodna biblioteka Budve je do decembra objavila ukupno šest knjiga, od kojih je knjiga poezije Zevs u budvanskom kazinu Borisa Jovanovića Kastela posljednja u tom nizu, a koju ovom prilikom nudimo čitaocima. Princip kojim se JU Narodna biblioteka Budve rukovodi prilikom odabira autora i knjiga koje će publikovati je princip zavičajnosti; bilo da su autori porijeklom iz Budve, bilo da žive i stvaraju u Budvi ili pak da pišu o Budvi inspirisani njome ili da su toponimi u njihovim djelima u vezi sa budvanskim krajem. Ovo posljednje je dakako opredijelilo pjesnika Borisa Jovanovića Kastela da u Narodnoj biblioteci Budve vidi izdavača njegovih pjesama, prepoznajući iznad svega značaj institucije kulture čije postojanje datira od 1864.godine. Ipak, i pored namjere da Biblioteka bude dom gdje će stanovati knjige zavičajnih autora i pored želje i nastojanja da nikog ne odbijemo, jedini kriterijum kojim je predvođena naša izdavačka djelatnost je isključivo kvalitet štiva koje se namjerava štampati.

Glavna urednica izdanja „Zevs u budvanskom kazinu“ Borisa Jovanovića Kastela je Mila Baljević, direktorica JU Narodna biblioteka Budve. Knjigu je uredila i lektorisala Stanka Stanojević dok su recenzenti i, ujedno, autori pogovora francusko-bosanska poetesa Jasna Šamić iz Pariza, italijansko-srpska spisateljica Milica Marinković iz Bolonje i publicista i teoretičar književnosti Vanja Kovačević iz Podgorice. Vrlo moderno i inventivno, publikaciju je likovno uredio Aleksandar Petrović iz Beograda tako što je na prednjoj korici istaknut fragment slike Željka Đurovića Čobanica a na zadnjoj motiv budvanskog kastela. Kao i u ranijim knjigama, fotografija autora djelo je profesionalnog fotografa i autorovog prijatelja Zdravka Radošića.