14-09-2019

Promocija Paštrovskih pjesama večeras na Trgu između crkava

Veče pod nazivom „Paštrovske pjesme“, biće upriličena večeras na Trgu između crkava od 21 čas, u okviru 3. Književnog festivala "Ćirilicom".

Promocija Paštrovskih pjesama večeras na Trgu između crkava | Radio Televizija Budva


Riječ je o drugoj knjizi Paštrovskih pjesama sa CD-om, a na promociji će govoriti: dr Zlata Marjanović - etnomuzikolog, Željko Rafailović - član autohtone pjevačke grupe, Nebojša Ćulafić - producent i mr Dušan Medin.

Prva knjiga paštrovskih pjesama objavljena je 2011. godine. Paštrovske pjesme: knjiga druga sadrži 15 pjesama koje su tokom prve polovine 20.vijeka bile obavezan dio paštrovskog svadbenog rituala, a potom su sve rjeđe izvođene. Iako osmišljene u drugačijem, netradicionalnom ruhu, te svadbene pjesme i dalje pokazuju da su njihovi nosioci Paštrovići.Na ovom kompakt-disku „Paštrovske pjesme: knjiga druga“ nalaze se i tri pjesme rodoljubivog sadržaja koje su tokom prve polovine 20.vijeka izvođene prilikom raznih okupljanja, često uz pratnju gusala. Ovaj muzički poduhvat grupe Paštrovića namijenjen je, kako je navedeno u zapisu na početku knjižice, „Za spomen i zahvalnost precima, a na dar i sjećanje potomcima“, dakle u cilju čuvanja paštrovskih pjesama od zaborava.

Urednik i recenzent knjižice sa CD-om „Paštrovske pjesme: knjiga druga“ je dr etnomuzikologije Zlata Marjanović, izdavači su Narodna biblioteka Budve i NVU Primorska, članovi redakcije su Zoran Ćulafić i Nebojša Ćulafić koji su i producenti, zatim Jovo Mitrović, Vojo Srzentić i Željko Rafailović.

Narodna biblioteka Budve ovaj programski segment festivala Ćirilicom organizuje u saradnji sa NVU Primorska.