21-02-2020

Promocija poetske zbirke "Prolaznici"

U Narodnoj biblioteci Budve, u utorak, 25.februara u 19.h biće promovisana poetska zbirka Prolaznici Jovanke Vukanović.


O knjizi će govoriti recenzentkinja knjige mr Božena Jelušić, pjesnikinja Sonja Živaljević i autorka Jovanka Vukanović, pjesnikinja i književna kritičarka. Moderatorka večeri biće Stanka Stanojević.

„Poetska zbirka "Prolaznici", pjesnikinje Jovanke Vukanović, donosi svedene, fonetski i ritmički naglašeno koherentne pjesme posvećene mahom poeziji, a duboko prožete različitim varijacijama motiva prolaznosti... U osam nejednakih ciklusa, slobodnog i kratkog stiha, pjesme kao da "kaplju" u svijest čitaoca, snažno oslonjene na udio margina tišine i izoštravanje smisla i emocionalnog tona pjesnikinjinih poetskih epifanija.

U zbirci tako "kaplju" ciklusi: Pjesma, Lektira, Kuća, Plač, Zidovi, Trag, Istorija i Krug. Sugestivan je i asocijativno bogat naslov zbirke, koji označava najčešće slučajne, samotne susretnike, koji se mimoilaze bez bliskosti i svijesti o sapu(a)tniku... Oslonjena na dugo iskustvo čitanja i pisanja, Jovanka Vukanović je iznjedrila vrijednu zbirku, u kojoj čitaoce suočava sa neobičnim "poetskim prizorima" čiju koherentnost lako uspostavlja upravo zahvaljujući izbrušenim i svedenim stihovima sa velikim značenjskim potencijalom”, zapisala je u recenziji Božena Jelušić.

„Jednostavni, a dalekosežni stihovi. Njihov elegičan ton, potekao iz preobilja promišljenog iskustva, čine ovu zbirku trajnom. Činilo mi se da ne smijem da pročitam više od jedne pjesme na dan, jer intenzitet svake je gotovo bezmjeran. Jovankine pjesme su sa istančanim nervom, bez nepotrebnih ukrasa, stremeći suštini u elementima koji artikulišu naš život”, zabilježio je o knjizi recenzent Jovica Aćin.

Poetsku zbirku Prolaznici objavila je Nacionalna biblioteka Crne Gore "Đurđe Crnojević", a štampanje je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Jovanka Vukanović je rođena 1948. godine u Plavnu kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru - Odsjek za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Objavila je četiri zbirke pjesama: „Prostorne vertikale”, „Ko te za kuću pita”, „Pogrešno tretirani slučajevi” i „Otići”, dvije knjige eseja i prikaza: „Vrijeme stiha” i „Naslovi”; i Antologiju „Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”. Živi i stvara u Podgorici.