11-02-2019

Promocija romana Gorana Stojičića – “Slučaj Danil Harms”

U Narodnoj biblioteci Budve, u srijedu, 13. februara sa početkom u 19h biće promovisana nova knjiga Gorana Stojičića, roman “Slučaj Danil Harms” čiji je izdavač Ammonite Books iz Beograda. Sa autorom će razgovarati Stanka Stanojević.

Promocija romana Gorana Stojičića – “Slučaj Danil Harms” | Radio Televizija Budva

“Slučaj Danil Harms” daleko je od slučajnosti – zapisao je u recenziji romana pisac Đuro Radosavović. “To je precizna priča koja za uporište ima ozbiljnu izmišljotinu. Ako poverujemo u život, neće nam biti dobro, zato nam je lakše da poverujemo u iluzije, u maštu, u književnost, a takav svet Stojičić stvara na veličanstven način, majstorski.

Goran nije u svet naše književnosti ušao kasno već baš kad treba. Kad su čitaoci bili prezasićeni nepotrebnim silovanjem jezika i kad se opet javila potreba za jednostavnošću i lepotom, tad je nastupio on i uneo po parče nade, optimizma, ljubavi i nedostajuće emocije” – bilježi Radosavović.

Goran Stojičić je rođen 21. avgusta 1965. godine u Beogradu. Godine 2016. objavio je svoju prvu knjigu „Besani”, zbirku priča u izdanju izdavačke kuće Ammonite Books. Pisana riječ, muzika i film su sastavni dio njegovog života, te je uz pomoć filmskog narativa, pjesama i ilustracija svoju prvu knjigu „pretvorio” u multimedijalnu.

Sada piše za: Gle magazin, RYL magazin (gde je i urednik), Direktnu reč, Fokus vesti. Napisao je recenzije za naslove: „Morena” Aleksandre Cimpl (Ammonite Books), „Snovi za budne” Jelene Ćuslović (Ammonite Books), „Emocija” Luke Karadžuleskog (Čigoja) i „Zagrli sebe i svoj život” Sanje Trifunović Hiblović (Jakšić). „Besani” za sada imaju četiri srpska izdanja, englesko Sleepless (2016. godine, u prevodu Jelene Ćuslović), a od juna 2018. i slovenačko Nespečni, u izdanju Mladinske knjige.

U toku je rad na prevodima iste knjige na još nekoliko jezika. Oktobra 2017. Goran Stojičić pokreće Besani Live u klubu Ulica (u Beogradu), gdje kao urednik i moderator razgovara sa gostima iz svijeta kulture i umjetnosti. Učestvovao je na Književnoj koloniji Sićevo 2017, a 2018. bio je učesnik i književne rezidencije Čelobrdo. Od novembra 2017. postaje urednik izdavačke kuće Ammonite Books.