13-11-2019

Promocija zbirke poezije "Dan i noć u Butui"

Nova zbirka poezije pod imenom “Dan i noć u Butui”, autora Miraša Martinovića, u organizaciji JU "Narodne biblioteke Budve", biće promovisana sjutra, 13. novembra, sa početkom u 19h u holu Akademije znanja u Budvi.


O knjizi će, osim autora, govoriti recenzentkinje pjesničke zbirke, mr Božena Jelušić, kao i profesorica Zorica Joksimović.

Promocija je dio programa obilježavanja Dana Opštine Budva.

Drevna Budva je uvijek bila inspiracija pjesniku Mirašu Martinoviću. A u predgovoru knjige bilježi mr Božena Jelušić, "svojevrsni "lirski arheolog" među pjesnicima joj ovog puta posvećuje cijelu knjigu, uvodeći čitaoce u prostore mita, sna i sjećanja...", navode u saopštenju iz Biblioteke.



"Iako sklon postmodernističkom prosedeu i osobito žanrovskoj hibridnosti, Martinović u ovoj knjizi više teži kratkoj i čistoj lirskoj formi. Lapidarni iskazi tako postaju poput uklesanih linija u kamenu, sa poentama koje se tiču nas današnjih i koje u trenutku znaju da budu poput "udarca sjekirom u zaleđeno more u nama", kako je Kafka jednom zapisao.", dodaju u saopštenju.

U pogovoru zbirke profesorica, Zorica Joksimović, između ostaloga bilježi: " "Dan i noć u Butui" je, kako pjesnik o njoj kaže, "silazak u prabiće mitskog Grada", gdje "sve stoji, i gdje ništa ne prolazi", a opet sve živi: i kneževi, ratnici, patricije, trgovci, glasovi i odjeci, imena i obličja. U čijoj metafizici su riječi i snovi njegovih stanovnika." .

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih crnogorskih pisaca. U literaturu ulazi knjigom "Mit o Trešnji" (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković).

Na regionalnim i širim prostorima prepoznatljiv je po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanima: "Putevi prevalise", "Otvaranje Agruvijuma", "Teuta", "Snovi u Doklei" i "Antički gradovi/snovi i sudbine".

Objavio i romane: "Jeretik", "Vavilonski mudraci", "Poslednji Eshilov dan", "Harfistkinja iz Ura", roman o Njegošu "Drugoga sunca luče" i knjigu priča "Povatak u Aleksandriju".

Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: "Nevidljivi ljetopis", "Govor kraljeva", "Govor zemlje", "Sašaptavanje s memorijom", "Luk i lira", "Glasovi iz kamena", "Dan koji nije prošao","Krug začaranog vremena" (izbor iz poezije) i "Sveska od maslinina lišća". Knjiga "Glasovi iz Doklee" je sinteza njegovog stvarlaštva.

Martinović je priređivač izbora iz poezije Radovana Zogovića "Pjesme nepokorne" (CANU, 2018). Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade "Teuta" za ukupno djelo i "Oktobarske nagrade Herceg Novog", grada u kome živi. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske, zaključuju u saopštenju za naš portal.