17-09-2021

Pronaći obostrano prihvatljiva rješenja

Vlada nijednom svojom radnjom nije mogla prouzrokovati štetu zakupcu Svetog Stefana, Adriatic propertiesu, čije predstavnike su iz izvršne vlasti pozvali da daju konstruktivne predloge za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja, uz obavezno poštovanje crnogorskih zakona.

Pronaći obostrano prihvatljiva rješenja | Radio Televizija Budva

Foto: osoian-marcel (CC0), Pixabay

“Kako Vlada nijednom svojom radnjom nije mogla uzrokovati štetu po to preduzeće, već naprotiv, i pored toga što kontinuirano trpi štetu pokazuje najveći stepen tolerancije i otvorenosti za dijalog, predlažemo da ubuduće napore usmjerite na ispravljanje ukazanih propusta, koliko je to moguće, i davanje konstruktivnih predloga za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja, uz obavezno poštovanje zakona Crne Gore”, navodi se u dopisu advokata Milovana Miloševića, punomoćnika Ministarstva ekonomskog razvoja, upućenom Adriatic propertiesu i hotelskom operateru Aman.

On je naveo da su, i pored nepobitnih dokaza o nedozvoljenoj gradnji, višegodišnjoj uzurpaciji javnih površina, paušalnog pozivanja na višu silu, neodgovornog ophođenja prema ugovornim obavezama, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada ulagali i ulažu velike napore da kroz dijalog svih zainteresovanih nađu zakonito rješenje i model za uspješan nastavak poslovanja.

“Na takve napore odgovoreno je isključivo ultimatumom da se daju garancije za nesmetano privatno korišćenje površina koje su zakonom definisane kao javne i koje su godinama bile u vašem protivzakonitom privatnom posjedu, zamjenom teza i pokušajem kreiranja privida političkog progona, da bi sve kulminiralo podnošenjem predloga za određivanje privremene mjere kojom se od nadležnog suda zahtijeva da naloži Vladi da se uzdrži od daljeg pričinjavanja štete zakupcu”, navodi se u dopisu.

Ministarstvo će, kako su najavili, delegirati predstavnika koji će prisustvovati sastanku, na kojem smatraju da je cjelishodno da, pored predstavnika Ministarstva, Sveti Stefan hotela i Adriatic Propertiesa, prisustvuju i predstavnici Amana.

U dopisu se podsjeća da hotel Aman Sveti Stefan nije otvoren tokom ove godine, dok je hotel Miločer bio otvoren nepunih šest mjeseci, čime se krši odredba člana ugovora o zakupu zaključenog između Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Budvanska rivijera, Adriatic Propertiesa, Aidway Investment Limiteda, Ministarstva turizma i Aman resorts Managementa, odnosno odredbu člana aneksa ugovora o zakupu koja glasi da će zakupac držati imovinu otvorenom za poslovanje najmanje osam kalendarskih mjeseci godišnje, pod uslovom da ima pravo da zatvori bilo koji kapacitet ukoliko je razumno neophodno da se obave popravke, zamjena ili veće kapitalne investicije.

“Nesporno je da se 30. marta desio incident u kojem je porušen dio ograde koji onemogućava pristup šetalištu uz Kraljičinu plažu, čemu nije prisustvovao nijedan predstavnik Vlade, niti je bilo ko iz izvršne vlasti pozvao mještane na navedeno ponašanje, niti ohrabrio ili na bilo koji način podstakao takvo ponašanje”, dodaje se u dopisu.

Ministarstvo je istaklo da je spremno da pravno zaštiti Aman i zakupca od svih zahtjeva trećih strana, u vezi sa imovinom u Svetom Stefanu i Miločeru, koja je predmet zakupa.

“U vezi sa okolnostima više sile na koje se pozvao zakupac, ministar je reprezentovao zakupcu i Amanu stav da u očima Ministarstva postoji dovoljno garantnih faktora koji bi pružili sigurnost gostima hotela i osoblju Amana, pa da očekuje da će hotel biti otvoren za goste čim prije moguće”, naveli su iz Ministarstva.

U dopisu se dodaje da je jasno da su sve radnje Vlade, Ministarstva ekonomskog razvoja i mjesne zajednice bile usmjerene ka pronalaženju rjesenja za istaknute zahtjeve.

“Sa tim u vezi, nije bilo niti jednog indikatora koji je mogao ukazivati na mogućnost ponavljanja incidenta od 30. marta, a svakako da dejstva više sile od tog datuma nije bilo do mjere da nije zabilježeno čak ni mirno okupljanje radi protesta zbog uzurpacije navedenih javnih površina, pa čak ni bilo kakvog drugog mirnog okupljanja povodom poslovanja hotela Aman Sveti Stefan”, navedeno je u dopisu.

Otkazivanjem ugovora o radu zaposlenima i propuštanjem da se angažuje dodatna radna snaga za tekuću sezonu iskazana je, kako je objašnjeno, jasna namjera da se hotel ne otvori, čime je trajanje “više sile” prejudicirano u odnosu na čitavu sezonu, što je pravno i logički nemoguće, pa je jasno da se radi o izgovoru radi pokušaja izbjegavanja odgovornosti.

“Insistiranje na primjeni ugovornih odredbi i primjeni zakona i drugih pozitivnih propisa od bilo kojeg subjekta ne može biti predstavljeno kao progon ili opstrukcija. Takvu zamjenu teza, kao i pokušaje predstavljanja bilo kakve vrste političkog progona, Ministarstvo ekonomskog razvoja kategorički odbacuje”, poručuje se u dopisu.