30-08-2018

Prosječna zarada u julu zabiježila pad od 0,6 odsto

Prosječna zarada (bruto) u julu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 761 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 508 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

Prosječna zarada u julu zabiježila pad od 0,6 odsto | Radio Televizija Budva

To znači da je prosječna (neto) zarada u julu u odnosu na jun kada je iznosila 511 eura zabiježila je pad od 0,6 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u julu ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 0,6 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile rast od 0,2 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,8 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (11,7 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (sedam odsto), Saobraćaj i skladištenje (3,4 odsto), Informisanje i komunikacije (2,2 odsto), Usluge smještaja i ishrane (1,9 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1,7 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (1,6 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,2 odsto).

Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: Umjetnost zabava i rekreacija (sedam odsto), Snabdijevanje električnom energijom (3,9 odsto), Vađenje ruda i kamena (3,7 odsto), Građevinarstvo (2,3 odsto), Prerađivačka industrija (2,2 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,8 odsto), Državna uprava i odbrana (1,2 odsto), Trgovina na veliko i malo (1,1 odsto) i Obrazovanje (jedan odsto).