22-01-2016

Proslavili pojavljivanje sunca nakon 2 mjeseca

Stanovnici Tromsa na sjeveru Norveške organizovali su veliko slavlje povodom pojavljivanja sunca iznad njihovog grada nakon dva mjeseca. Kako navodi portal "Local", stanovnici ovog grada su u velikom stilu slavili kraj polarne noći, odnosno dva mjeseca života u mraku.

Proslavili pojavljivanje sunca nakon 2 mjeseca | Radio Televizija Budva

Polarna noć je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog i južno od Antarktičkog kruga, a tokom kojeg sunce ne izlazi iznad horizonta, kada noć traje 24 sata. Vrijeme tokom kojeg sunce ne izlazi zavisi od geografskog položaja mjesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima.

Sunce iznad norveškog Tromsa nije se pojavljivalo sve od 27. novembra.

Zaposleni u mnogim kompanijama i djeca u obdaništima danas su se pridružili grandioznoj proslavi pojavljivanja sunca iznad grada.

Kako navode lokalni mediji, najviše posla su izgleda imale slastičarnice koje su jedva uspjevale pripremiti kolače koje su kupovali stanovnici kako bi proslavili ovaj, za njih, svečani trenutak.

Pojavljivanje sunca iznad Tromsa je takođe prenošeno uživo i na televiziji.

Dok su se stanovnici Tromsa danas radovali suncu, oko 3.000 stanovnika arktičkog arhipelaga Svalbarda će morati da sačekaju još mjesec dana kako bi i oni ugledali sunce.