07-03-2021

Prošle nedjelje milion novih slučajeva

Evropa je prošle nedjelje zabilježila milion novih slučajeva korona virusa, što je devet odsto više u odnosu na prethodnu nedjelju, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je precizirala i da je broj zaraženih počeo ponovo da raste poslije šestonedjeljnog pada.

Prošle nedjelje milion novih slučajeva | Radio Televizija Budva

FotoČ Pexels

Među teško pogođenim mjestima je i predgrađe Milana, naselje Bolate, gdje je virus veoma brzo zahvatio jaslice i susjednu osnovnu školu. Za samo nekoliko dana zarazilo se 45 djece i 14 zaposlenih.

Analize su pokazale da je riječ o izuzetno zaraznoj varijanti virusa koja se prvi put pojavila u Engleskoj krajem prošle godine. Nagli porast infekcija doveo je do uvođenja novih ograničenja na cijelom kontinentu.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge kaže da su novi sojevi korona virusa koji se znatno brže šire jedan od razloga za nagli skok broja zaraženih, ali i popuštanje mjera i otvaranje u pojedinim državama "na način koji nije siguran i kontrolisan".

Britanska varijanta značajno se proširila u 27 država Evrope a preovlađujuća je u najmanje deset zemalja: Britaniji, Danskoj, Italiji, Irskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji, Portugalu ali i Izraelu.