14-03-2019

Protest roditelja ispred OŠ "Mirko Srzentić" u Petrovcu

Savjet roditelja djece iz OŠ "Mirko Srzentić" u Petrovcu organizovao je jutros, od 8h, protestni skup ispred ove ustanove jer su, kako navode nezadovoljni izborom direktora ove Škole. Oni ističu da bi nastavnica Ivana Kurtović, koja se, kako smatraju, pokazala kao izvrstan učitelj, nastavnik, pedagog i čovjek, bila pravi izbor za tu poziciju.

Protest roditelja ispred OŠ

Roditelji su juče upoznati sa Odlukom Ministarstva prosvjete o izboru direktora naše škole. Tom Odlukom se na mjesto direktora JUOŠ "Mirko Srzentić" postavlja Miodrag Šćepanović, čime oni nisu zadovoljni.

Oni navode da se kao jedan od tri kandidata koji su konkurisali na mjesto direktora, prijavila i učiteljica Ivana Kurtović iz Petrovca. Treći kadidat je bio (sada) bivši direktor škole Slavko Dašić, koji je povukao svoju kandidaturu.

Prilikom konkurisanja učiteljice Ivane Kurtović, Savjet roditelja je pismenim putem iskazao svoju podršku učiteljici.

Sadržaj pisma koje su oni tada uputili Ministru Šehoviću prenosimo integralno:

"Poštovani gospodine Šehoviću,
Obraćam Vam se u ime Savjeta roditelja JUOŠ „Mirko Srzentić“ iz Petrovca, povodom kandidature nastavnice Ivane Kurtović na mjesto direktora škole.
Dosadašnjim trinaestogodišnjim radom u JUOS „Mirko Srzentić“, Ivana Kurtović pokazala se kao izvrstan učitelj, nastavnik, pedagog i čovjek.
Ivana Kurtović je uspješno vodila tri generacije učenika od prvog do petog razreda, pri čemu su njen trud i želja za stalnim usavršavanjem već zapaženi u Ministarstvu prosvjete.
Svojim čvrstim stavom i autoritetom, ali i neiscrpnom voljom i kreativnim pristupom radu, djeci omogućava da na adekvatan način usvoje gradivo. Njena kvalitetno osmišnjena nastava djecu podstiče na rad i budi im želju za što većim znanjem i uspjehom.
Uspješnu saradnju je pokazala i sa kolektivom i sa roditeljima. Uvjek je spremna da sasluša, pomogne i posavjetuje kako učenike tako i roditelje.
Uporedo sa nastavnim radom, osnivač je i dramske sekcije u školi. Njena posvjećenost radu se može vidjeti i u tome što je sa dramskom sekcijom igrala predstave na brojnim festivalima, a u Baru je osvojila i drugu nagradu za režiju.
Učešćem u velikom broju humanitarnih akcija pokazala je svoju humanost i razumjevanje za sugrađane.
Velikim trudom i zalaganjem uspjela je da obezbjedi više donacija za školu, od kojih bismo istakali nabavku elektronskih interaktivnih tabli, projektora i laptop računara.
Imajući u vidu kvalitete koje je Ivana Kutrović pokazala tokom svog rada u školi, smatramo da je pravi izbor za direktora JUOŠ „Mirko Srzentić“.
Nadamo se da ćete uvažiti naše mišljenje pri donošenju odluke o izboru direktora škole i imenovanjem Ivane Kurtović za direktora omogućiti napredak naše škole i zajednice."

U saopštenju koje potpisuje Dušan Radević, predsjednik Savjeta roditelja oni navode da stoje iza svega što su tada rekli, te bi sada mogli samo da ga dopune.

"Svako ko je imao prilike da vidi učiteljicu Ivanu organizaciji izleta, nastave i vananstavnih aktivnosti, reći će vam da je ostavila sjajan utisak - i što se tiče organizacije, i što se tiče odnosa prema djeci i autoriteta kojeg ima kod djece.

Oni roditelji koji su imali prilike da budu sa njom, reći će vam da su primetili razliku između Ivane i drugih nastavnika (i iz drugih škola).

Ivana je izuzetno vredna, odlično informisana i veoma istrajna i uporna osoba", smatraju roditelji dodajući da je "ona nebrojeno puta učestvovala i organizovala i kulturna dešavanja i humanitarne akcije, i proslave Nove godine za djecu, i dobijala sponzorstva i brojne druge stvari za našu djecu i našu zajednicu, za Petrovac.

"Njenim izborom za direktora bismo izgubili sjajnu učiteljicu, ali verujemo da bismo dobili sjajnog direktora. Direktora koji bi se zalagao više nego ijedan do sad, svim snagama, koji bi se zalagao ne za našu školu, nego za našu djecu. Za našu budućnost!

Zbog toga smo sa radošću dočekali njenu kandidaturu! I zato želimo da javno iskažemo naše nezadovoljstvo ovakvom odlukom Ministarstva, te zbog toga danas organizujemo skup.

Na skupu će se okupiti predstavnici Savjeta roditelja i roditelji koji budu mogli (zbog poslovnih obaveza) da pruže podršku učiteljici Ivani Kurtovi", zaključuju u saopštenju.