19-09-2018

PROTEST: Zaustavimo izgradnju na ostrvu Sveti Nikola

NVO "Porat Budva-Pizana" će u srijedu, 26. septembra organizovati mirni protest kako bi iskazali suprotstavljanje predloženom planu da se na ostrvu Sv. Nikola gradi hotel od 500 kreveta i marina sa 50 vezova.

PROTEST: Zaustavimo izgradnju na ostrvu Sveti Nikola | Radio Televizija Budva

"Dragi sugrađani upoznati ste da se nevladina organizacija „Porat Budva - Pizana“ zalaže za očuvanje ostrva Sveti Nikola-Školj u svom prirodnom obliku.

Ostrvo Sv. Nikola je najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu i predstavlja prirodni biser ne samo za grad Budvu već i za cijelu državu Crnu Goru. Kao takvo od neprocjenjive je vrijednosti i značaja da se sačuva od izgradnje hotela i marine za jahte.

Smatramo da je neophodno da valorizacija ostrva ide u pravcu razvoja koncepta park-šume i jednog modernog izletista za mještane, kao i za turiste, sa svim sadržajima koji predviđaju laganu rekreaciju i boravak u prirodi, što nedostaje turističkoj ponudi Budve", navodi se u saopštenju NVO "Porat Budva-Pizana".

Urbanizovanje ostrva je u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama, kao i sa standardima zemalja regiona u kojima su očuvanje prirodnog bogatstva i priobalja podignuti na najviši civilizacijski nivo.

Ostrvo Sv. Nikola je, kako navode, jedina preostala netaknuta autentična prirodna cjelina koju treba sačuvati za dobro svih nas, kao i generacija koje dolaze. Ono ne pripada samo nama, ostrvo je jedan botanički svijet i stanište ptica, životinja i riba.

Ostrvo je vjekovima bilo neraskidivi dio grada i sastavni dio tradicije življenja na ovom našem prostoru. Generacijama se prenosi duh originalnih autentičnih vrijednosti mediteranskog života koji se u velikoj mjeri odvijao na našem ostrvu Sveti Nikola na kojem postoji istoimena crkva čije postojanje datira s kraja jedanaestog vijeka, što predstavlja neprocjenjivo kulturno-istorijsko dobro.

"Zbog svega nevedenog i odgovornosti prema budućim generacijama nevladina organizacija „Porat Budva-Pizana“ će organizovati mirni protest 26. septembra sa početkom u 17 časova u gradskoj luci.

Protest je organizovan tako da se isplovi sa barkama ispred porta, potom da se od vrha lanterne do ostrva barke povežu u niz, što simbolizuje neraskidivu vezu grada sa ostrvom.

Pozivamo sve građane koji podržavaju naše zalaganje za zaštitu ostrva da se pridruže protestu i sa rive daju svoj doprinos i neophodnu podršku", zaključuju iz NVO "Porat Budva-Pizana".