11-10-2018

Prva rušenja na Bojani počinju u ponedjeljak

Uklanjanje bespravno podignutih objekata na obalama Bojane počeće u ponedeljak, potvrđeno je Vijestima iz Javnog preduzeća Morsko dobro.

Prva rušenja na Bojani počinju u ponedjeljak | Radio Televizija Budva

Na udaru inspektora naći će se i 17 kućica iz crvene zone, čije je rušenje bilo predviđeno do kraja ove godine.

„Javno preduzeće je sve objekte koji su postavljeni bez ili mimo odobrenja, uključujući i sve objekte u crvenoj zoni, prijavilo nadležnim inspekcijskim službama koje su za većinu donijeli odluku o uklanjanju“, naveli su iz Javnog preduzeća (JP) Morsko dobro.

Kako su kazali, prema njihovim saznanjima, nakon ponedjeljka najavljeno je izvršenje donijetih rješenja, odnosno uklanjanje bespravno podignutih objekata na obalama Bojane.

Katalogom za period od 2016. do ove godine predviđene su crvene, narandžaste i zelene zone.

Crvenom bojom označen je pojas na samom ušću. U tom dijelu, prije dvije godine bilo je oko 30 montažnih objekata, dok ih je sada 17.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) na tom dijelu obale planiralo je drenažne radove u vezi sa proširenjem ušća rijeke.

Narandžastom bojom označena je zona na desnoj obali Bojane i planirano je da 35 postojećih objekata u tom dijelu bude uklonjeno do 2020. godine.

Zelenom bojom označene su neke veče površine što ne znači, kako su pojasnili, da je svugdje u tom pojasu dozvoljena gradnja.