19-01-2022

Prve mimoze u Budvi: Znate li legendu o ovom cvijetu?

Na ulicama u našem gradu ali i u dvorištima budvanskih kuća već se mogu primijetiti prva cvjetanja mimoze. Ova žuta ljepotica karakteristična je za primorske krajeve i jedna od rijetkih vrsta koja cvjeta zimi. Iako su njene žute bobice simboli zimskih mjeseci, ona svakako najavljuje ljepše vrijeme.

Prve mimoze u Budvi: Znate li legendu o ovom cvijetu? | Radio Televizija Budva

Foto portal RTV Budva

“Ako si kamen, budi kamen. Ako si čovjek, budi ljubav. Ako si cvujet, budi mimoza.” Viktor Igo.

Zimski dani, dosadni, kratki, kišoviti i hladni brzo zasite naša srca i čula. Pa zato pri svakom koraku tragamo za tračkom sunca, topline, živosti i sithih radosti.

Onda kada sive oblake, bijele brijegove i mokre ulice, obraduju jarko žute kitnjaste grane, znamo da je zimska čarolija na izmaku. Mimoze su pravi vjesnik proleća. Radost i uvod u nove vedre dane.

"Ako je ruža kraljica, onda je mimoza svakako princeza cvijeća.”

Porijeklo mimoze

Mimoza, na latinskom Acacia dealbata spada u rod Akacija iz porodice mahunarki i bobova. U svijetu postoji više od 300 vrsta mimoze koje vode porijeklo iz Australije. Na našim prostorima uzgaja se tek 20-ak vrsta. Čitave drvorede ove biljke možemo vidketi duž rivijere Boke Kotorske i Herceg Novog. Mimoza ima stablo koje raste i do 14 metara u visinu, cvjeta od januara do marta. Uspijeva na pjeskovitom tlu, a temperature ispod -5 će biljku izmrznuti i njene žute bobice pretvoriti u tamne i uvenule. Mimoze su izuzetno nježno cvijeće. Kada primeti i najmanju smetnju, zatvara svoje listiće i otvara ih tek nakon 15-20 minuta. Njene grane se ne sjeku, nego lome i krljaju.

“Što je više kršiš to je bujnija.”

Festival mimoze

U mnogim primorskim gradovima održavaju se Dani mimoze. Jedan od najpoznatijih manifestacija jeste “Fešta od mimoze, ribe i vina” koja se odrzava duž naselja Kumbor, Đenović i Baošić. Održava se prve subote u februaru. Služi se vino, riba, a uz to možete da uživate I u zvucima gradske muzike i veličanstvenom defiliranju mažoretkinja. Praznik je osnovan 1969. godine, od kada se priređuju razne izložbe, sportska dešavanja, maskenbali, predstave i koncerti na kojima nastupaju poznata imena muzičke scene sa naših prostora.

Zamislite samo hladne zimske dane, ulice pustih pločnika, koje najednom oboji novo zlatno ruho, vreva ljudi, muzike, miris čaja, vina i naravno, mimoze. Na hladnom vazduhu, mimoze mirišu bajno.

“Mimoza je simbol žene, slobode i osećajnosti.”

Ova žuta ljepotica, nježna i mirisna, simbol je sigurnosti, samopouzdanja i ljubaznosti. Ukoliko je njen cvijet zlatno žut, simbolizuje raskoš i moć. U Italiji, Rusiji i mnogim drugim zemljama ovaj cvijet vezan je za Internacionalni praznik-Dan žena (8 mart) kada se ženama daruju buketi ovog divnog, nježnog cvijeća. Ona označava poštovanje, donosi sreću u poslu i ljubavi. U govoru cvijeća, ovaj cviket nosi poruku vjerne ljubavi.

U starom Egiptu ova biljka je simbolizovala ponovno rođenje, inicijaciju, besmrtnost i nevinost. U hebrejskoj mitologiji akacija je sveto drvo od koga se grade hramovi i predstavlja život po najvišim moralnim principima.

Legenda o mimozi

Legenda kaže, da je davno u Australiji živeo ljubavni par koji se mnogo volio. Mladić, sin ribara, visok sa crnom bujnom kosom, krupan i inteligentan, snažan i hrabar. Djevojka, posebne ljepote, plemenita i nježna, iz aristokratske porodice, koja je neodoljivo voljela žutu boju. Porodica je primorala devojku da se uda za vojvodu. Momak razočaran i očajan napušta svoje ribarsko selo i odlazi u planinu da čuva šumu, kako bi pobjegao i zaboravio svoju veliku ljubav. Kada je zakoračio u šumu najednom izbija veliki požar koji je mladiću odnio život. Čuvši za tužnu vijest, djevojka bježi od svog muža u planinu gde zatiče tijelo mladog ribara. Ona umire pored voljenog, a na mjestu gde je uvenuo mladi ljubavni par, raste divno žuto cveijeće, mimoza.


Foto portal RTV Budva

Upotreba mimoze

Gaji se kao dekorativno drvo ali ima primjenu i u industriji namještaja. Takodje njeni djelovi odvojeno imaju primjenu i u farmaciji , kozmetičkoj industriji i medicini. U Aziji se koristi za pripremu čorbi, u Americi se pravi liker od njenih listova. Uglavnom se koristi za izradu podova, igračaka i nakita.

Mimoza je inspirisala i slikare, kompozitore i sve one koje sanjaju i stvaraju lepotu.

Njenu ljepotu i posebnost prepoznala su vodeća lica modnog brenda Givenchy, koji su mirisne tonove ove biljke stavili u svoje najljepse parfeme. Njene slatkasto medne arome, istovremeno oštre i reske, prefinjene i prisne jedinstven su ukras parfemskih kompozicija.

Svejedno je da li ćete se odlučiti za mali vijenac koji ćete okačiti na vrata svog doma. Za mirisni buket na sred stola. Možda ćete poželjeti samo da mirišite na mimozu i ostavljate za sobom zov ljeta i mora… Bilo kako bilo unesite u svoj život veselost, slatkoću, živost i istrajnost. Uzmite za sebe ovaj žuti talisman u kojem god obliku i otvorite se prema svijetu. Jer sada su dani mimoze. Dani ljubavi, pobjede i nježnosti.