07-05-2021

Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori u čast Dana Evrope

Cvjetni tepih je napravljen od 50 hiljada sadnica cvijeća na 600 metara kvadratnih na Trgu Nezavisnosti u Podgorici.

Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori u čast Dana Evrope | Radio Televizija Budva

Evropska unija u Crnoj Gori je, u saradnji sa Glavnim gradom, preduzećem Zelenilo i partnerima, poklonila građanima jedinstveni cvjetni tepih u čast Dana Evrope.

Kako je saopšteno iz EU info centra, to je prvi tepih tih dimenzija ikada napravljen u Crnoj Gori, a inspirisan je cvjetnim tepihom u Briselu, gdje već decenijama svake dvije godine krasi Grand Place u centru grada.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa navela je da je cvjetni tepih dizajnirala pejzažna arhitektica Jelena Jestorović, koja je simbolično postavila 12 zvjezdica, nalik na one na zastavi Unije, koje predstavljaju jedinstvo, solidarnost i harmoniju među narodima Evrope.

„Cvjetni tepih napravljen je od cvijeća koje je lokalno uzgajano, jer smo imali želju da kroz ovaj projekat pomognemo lokalnim cvjećarima“, rekla je Popa.

Ona je pozvala građane da, u skladu sa epidemiološkim mjerama, posjete cvjetni tepih i uživaju u jedinstvenom doživljaju.

Tepih će, kako se navodi, biti postavljen na Trgu nezavisnosti do nedjelje uveče.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković zahvalio je na velikom interesovanju i konstatovao da Trg nezavisnosti nikada ljepše nije izgledao.

On je kazao da, u saradnji sa Delegacijom EU, Glavni grad i ove godine na primjeren način obilježava 9. maj, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj evropskoj istoriji.

Kako je naveo Vuković, gradski trg nikada ljepše nije izgledao, zahvaljujući zajedničkoj akciji koju su realizovali uz podršku kolega iz preduzeća Zelenilo i partnera iz Kancelarije glavne pregovaračice.

»Ovo je bio jedan timski rad koji je urodio lijepim plodom i važnije od toga jeste da se podsjetimo na sve vrijednosti koje su ugrađene u temelje EU: bratstvo, solidarnost, jednakost u različitosti i nadasve antifašizam«, kazao je Vuković.

On je rekao da ne govori to slučajno "jer živimo u vremenu koje karakteriše u sve većoj mjeri istorijski revizionizam".

»Mi kao država, koja je, nadam se, prva naredna članica EU, smo dužni da damo doprinos u borbi za očuvanje tih vrijednosti, i mislim da je ovo lijep način da na to podsjetimo“, istakao je Vuković.

Kako je saopšteno, postavljanje cvjetnog tepiha podržao je i EU projekat EU4ME, koji realizuje Vlada.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić kazala je da je uvjerena da će građani i gosti Glavnog grada u naredna tri dana uživati u, kako je navela, atrakciji za čula.

„Slavljenjem vrijednosti koje baštini 9. maj mi, između ostalog, potvrđujemo pripadnost evropskoj porodici i univerzalnim vrijednostima. Radeći na sebi, svakog dana, vrijedno i kvalitetno, dokazujemo svoje evropsko opredjeljenje“, kazala je Kordić.

Prema njenim riječima, na taj način se jačaju spone koje vežu Podgoricu i Brisel, Crnu Goru i EU, i poštuje želja crnogorskih građana da Crna Gora bude prva sljedeća članica Unije.

Iz EU info centra kazali su da su realizaciju prvog cvjetnog tepiha u Crnoj Gori podržali i Elektroprivreda, Tehnomax, OKOV, Lovćen osiguranje, Crnogorska komercijalna banka, Rasadnik Aligrudić, Bild Studio, Unija mladih preduzetnika, Idea, Kalia, Montenomax, Nergelia i La viola.

Pored cvjetnog tepiha, EU u Crnoj Gori povodom Dana Evrope organizuje i muzički spektakl Rok Opera, koji će uživo prenositi Televizija Crne Gore, Vijesti i Prva, sjutra od 20 sati.

Istog dana, kako se navodi, EU građanima poklanja blizu 30 hiljada platnenih maski u saradnji sa svim dnevnim novinama.

„Takođe, u čast Dana Evrope, zgrade lokalnih i državnih institucija širom Crne Gore biće osvijetljene u bojama EU. Tokom ostatka mjeseca, organizuju i online Evropski filmski festival i nagradnu igru „EU na dlanu““, dodaje se u saopštenju.