01-07-2021

Prvog dana elektronskog upisa prijavila se 2.664 kandidata

Prvog dana upisa u prvu godinu osnovnih studija za studijsku 2021/22. godinu na Univerzitetu Crne Gore, putem platforme dostupne na sajtu upisi.edu.me, prijavila su se ukupno 2.664 kandidata.

Prvog dana elektronskog upisa prijavila se 2.664 kandidata | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz UCG su kazali da se 2.480 kandidata prijavilo elektronskim putem, a 184 lično, predajom dokumentacije studentskoj službi.

Konkursom je, kako se navodi, predviđeno 3.331 mjesto na Budžetu.

Iz UCG su kazali da se kandidati mogu prijavljivati i sjutra do 16 sati, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren.

“U istom terminu zatvoriće se i prijem dokumentacije u studenstkim službama za kandidate iz inostranstva ili one kandidate čija dokumentacija nije bila potpuna u elektronskom registru nadležnog ministarstva”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je brz i jednostavan upis maturantima omogućen kroz pilot projekat koji se ove godine realizuje samo na UCG, a kroz saradnju Centra informacionog sistema Univerziteta, UNDP-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Iz UCG su kazali da se tokom prvog upisnog dana na Arhitektonskom fakultetu prijavilo 97 kandidata, na Biotehničkom 66, Ekonomskom 391, Elektrotehničkom 321, Fakultetu dramskih umjetnosti 17, Fakultetu likovnih umjetnosti deset, Fakultetu političkih nauka 190, Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje 46.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo prijavilo se 79 kandidata, Filološkom 118, Filozofskom 232, Građevinskom 129, Mašinskom 37, Medicinskom 290, Metalurško-tehnološkom 57, Muzičkoj akademija osam, Pomorskom fakultetu 141, Pravnom 273, Prirodno-matematičkom 162.

Podsjeća se da se testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski (stručni ispit) polažu u ponedjeljak.

“Fakulteti i akademije koji imaju prijemne ispite kao dodatni uslov za upis, organizovaće ih od 6. do 8. jula. Obavještenja o testovima i prijemnim ispitima biće dostupna na internet stranicama fakulteta u okviru zvaničnog sajta www.ucg.ac.me”, naveli su iz UCG.