17-05-2020

Psihološki benefiti vježbanja

Zdravstveni stručnjaci često sugerišu da se trening od 30 minuta pet puta nedjeljno smatra korisnim kako bi se osjetili ne samo fizički, već i psihološki benefiti vježbanja.


Foto: Pixabay/StockSnap

Oni idu od pomoći pri mršavljenju i jačanju mišića do povećanja samopouzdanja i poboljšanja mentalnih funkcija. Benefiti vježbanja za zdravlje Fizički i psihološki benefiti vježbanja su brojni.

Od fizičkih, važna je pomoć pri sagorijevanju masnoća, čime se doprinosi gubitku kilograma. To ne samo da jača mišiće i cijelo tijelo, već nam omogućava i da se opustimo kad to poželimo.

Uz brži metabolizam, povremeno opuštanje uz nešto slatko neće teško pasti, niti uticati na kilažu.

Takođe, fizički i psihološki benefiti vježbanja podrazumijevaju efikasnije ispoljavanje energije, veću agilnost i spretnost, jače kosti i mišiće, ali i imuni sistem.

Vježbanje je povoljno za kontrolisanje raznih oboljenja, poput kardiovaskularnih, a uz to i dijabetesa, hipertenzije i mnogih drugih.

Psihološki benefiti vježbanja

Iako postoje i fizički i psihološki benefiti vježbanja, nekako su fizički uvijek bili u prvom planu. Međutim, ni psihološki se ne smiju zaboraviti.

Naime, vježbanje pomaže poboljšanju cirkulacije krvi kroz tijelo, uključujući i mozak, što pomaže poboljšanju širokog spektra psiholoških funkcija.

Dodatno, regularno vježbanje stimuliše proizvodnju određenih hormona, koji takođe mogu pozitivno da utiču na raspoloženje i kognitivne sposobnosti pojedinca.

Neki psihološki benefiti vježbanja su bolja memorija i koncentracija, veće samopouzdanje i agilnost, pa i bolji san.

Uz to, psihološki benefiti vježbanja su lučenje endorfina, koji izaziva opuštanje uma i doprinosi efektivnom kontrolisanju stresa i depresije, a uz vježbanje se kontroliše i bes.

Takođe, ne samo da se poboljšava slika o sebi, već i ugao gledanja na vršnjake, porodicu i društvo u cjelini.

Psihološki benefiti vježbanja pomažu nam i da smanjimo anksioznost i da se bavimo različitim problemima: strahom od javnog nastupa, društvenim i porodičnim pritiscima i slično.

Uz vježbanje, unapređujemo sliku o sebi kao pojedincu i možemo postati mirniji i staloženiji.

Zauzvrat ćemo se osjećati mnogo bolje u svojoj koži. Naravno, da bi psihološki benefiti vježbanja mogli da se ostvare, važno je da obezbijedimo dobar san u danima kada treniramo.

U slučaju da se osjećate nemirno ili inače imate problema sa snom, razmotrite intenzitet svojih treninga.

Takođe, što je posebno važno, ukoliko imate nekih zdravstvenih problema, obavezno se konsultujte sa svojim ljekarom o tome kako bi trebalo vaši treninzi da izgledaju.


Izvor: Danas/Klark Dejv