12-12-2020

PU: Elektronska fiskalizacija ojačala crnogorsko IT tržište

Elektronska fiskalizacija ojačala je crnogorsko IT tržište, a testna faza pokazala da je ono spremno da odgovori na sve potrebe privrede vezane za taj projekat, saopštila je načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u Poreskoj upravi (PU), Milica Vuletić.


Foto: Pixabay/Ilustracija
Ona je, kako je saopšteno iz PU, u Jutarnjem program Radio-televizije Nikšić kazala da preko 200 osoba u ovom momentu testira sistem elektronske fiskalizacije na preko 500 naplatnih uređaja.

„Najznačajnije je učešće IT kompanija, njih 105, koje su već izradile tehnička rješenja za potrebe elektronske fiskalizacije za sve kategorije poreskih obveznika, što pokazuje spremnost IT tržišta za ovaj projekat“, navela je Vuletić.

Projekat elektronske fiskalizacije počeće da se primjenjuje od 1. januara, ali će oni koji ne budu spremni moći do 1. jula promet da evidentiraju i preko poreskih registar kasa.

Uskoro bi trebalo da bude objavljen i poziv obveznicima fiskalizacije da izvrše registraciju i blagovremeno se pripreme za početak elektronske fiskalizacije.

Sistem će biti centralizovan i prikupljaće podatke o prometu. Svaki račun koji se izda, gotovinski ili bezgotovinski, biće fiskalizovan u PU i smatraće se validnim jedino ukoliko dobije jedinstveni kod računa koji dodjeljuje PU.



Izvor: Mina business