14-05-2020

Putovati bez praznih sjedišta i testiranja

Preporuke Evropske komisije (EK) za postepeno ukidanje ograničenja na putovanja ne uključuju i obezbjeđivanje prazih sjedišta. Što se tiče testiranja na granicama ili uoči putovanja, komisija je kazala da takav pristup ne obezbjeđuje pouzdan način dokazivanja infencije, tako da testiranje nije dio preporuka.

Putovati bez praznih sjedišta i testiranja | Radio Televizija Budva

Evropska komisija predstavila je paket smjernica i preporuka kako bi se zemljama članicama omogućilo da postepeno ukidaju ograničenja na putovanja i pokretanje turizma nakon nekoliko mjeseci izolacije, uz poštovanje neophodnih zdravstvenih mjera.

“Cilj smjernica Komisije je da ponude građanima prilku za potreban odmor, relaksaciju i svjež vazduh. Čim zdravstvena situacija to bude dozvolila, građani treba da budu u mogućnosti da se vide sa prijateljima i porodicom, u svojim zemljama ili preko granica, uz mjere bezbjednosti i prevencije”, navodi se u saopštenju Komisije.

Glavni preduslov za popustanje mjera i za pokretanje turističke aktivnosti je, kako navode u Komsiji, epidemiloški dokaz koji potvrđuje da je širenje virusa smanjeno i stabilizovano tokom određenog vremena, i da će vjerovatno ostati stabilna i sa povećanjem broja turista.

Ne preporučuju prazna sjedišta i testiranje

Preporuke Evropske komisije ne uključuju i obezbjeđivanje prazih sjedišta u avionima.

“Dajemo smjernice sa zdravstvene tačke gledišta, da možete da putujete bezbjedno. Gdje se ne može obezbijediti distanca, treba nositi zaštitnu opremu, maske posebno, a mehanizme za ventialciju treba korisiti na optimalan način, kaže komesarka EU za zaštitu konkurencije, Margret Vestager.

Kada je riječ o testovima na Kovid 19 na granicama ili uoči putovanja, komisija je kazala da takav pristup ne obezbjeđuje pouzdan način dokazivanja infencije, tako da testiranje nije dio preporuka.

“Ono što smo saznali od stručnjaka u zdravstvu je da ne postoji dokaz da bi se moglo reći da je to pouzdan način da znamo da ljudi nijesu bili zaraženi, ili da su zaraženi nakon testiranja, zato nijesu dio naših preporuka”, naglašava Vestager.

Vaučeri ili refundacija novca

Kako bi se smanjio pritisak na aviokompanije, EK predlaže izdavanje vaučera koji bi bili atraktivniji, odnosno uz koje bi bile predviđene i neke druge povoljnosti. Takođe, Komsija naglašava i da svim putnicima koji žele refundaciju karte, novac mora biti vraćen.

“Uočeno je da dvanaest zemalja EU ne poštuje ovu proceduru, i njima je poslato pismo opomene, kako bi se uskladili sa preporukama EU”, kazala je komesarka Margareta Vestager.

Otvaranje granica unutar EU u dvije faze

U Komisiji navode da bi se ograničenja na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati ukoliko epidemiološka situacija nastavi trenutni ”pozitivan trend”, posebno kada je riječ o postignutom niskom nivou transmisije virusa.

Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja ”djelimičnim” ukidanjem restrikcija i kontrila na unutrašnjim granicama, a zatim bi uslijedilo i ”opšte” ukadinaje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama.

Ukazuje se da bi prvi korak trebako da bude ukidanje restrikcija za putovanja i graničnih kontrola između regiona, oblasti i zemlja članica koje imaju “dobru i sličnu epidemiološku situaciju”.

Preporuke EK koje se odnose na slobodu kretanja osoba i ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama se odnose na sve zemlje članice Evropske Unije (EU), Šengen zone kao i pridružene članice šengena (Norveška, Švajcarska, Lihtenštajn).

Potvrđena je i spremnost Evropske komisije ovim mjerama obuhvati i zemlje regiona.

“Komisija je takođe spremna da blisko poveže Zapadni Balkan sa primjenom zajedničke mape puta ka ukidanju mjera suzbijanja Kovida-19”, navodi se u saopštenju EK.