15-04-2020

Rad budvanske policije sa građanima kvalitetan i bezbjedan

Uprava policije je uvažila preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije o režimu rada centara i odjeljenja bezbjednosti jer je važno da se vodi računa o zdravlju građana i policijskih službenika a da se u pitanje ne dovede zaštita lične i imovinske sigirnosti.



Savjet je ocijenio da treba uzeti u obzir da nemaju svi građani pristup internetskoj mreži i telefonu. Na odgovarajući način treba organizovati, omogućiti i podržati neposredno zaprimanje prijava i pristupa građana, kada je to neophodno, koji dolaze da prijave izvršenje nekog prekršajnog ili krivičnog djela. Ne može se uskratiti zaštita lične i imovinske sigurnosti, navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je preporučio da policijski službenici budu snabdjeveni odgovarajućom zaštitnom opremom i sredstvima i da se odredi poseban prostor u kojem će se primati građani - poseban ulaz u zgradu/kancelariju ako je to tehnički izvodljivo, postavljanje kontejnerske kancelarije ili šatora ispred objekta policije.

Savjet je u potpunosti zadovljan postupanjem i konstatovao da je Uprava policije organizovala rad koji je u interesu javnosti, omogućava obavljanje redovnih policijskih poslova i zadataka a potrebna pažnja se vodi o zaštiti zdravlja građana i policijskih službenika.

Kako navode, u Centru bezbjednosti Budva svi službenici zadužili su raspoloživu zaštitnu opremu (maske i rukavice).

Ispred ulaza u Centar postavljene su plave trake kojima je određena distanca između stranki, razmaka 1.5-2.0 metra. U unutrašnjosti Centra postavljena su na vidnom mjestu sredstva za higijenu i dezinfekciju ruku. Redovno se vrši dezinfekcija svih radnih prostorija, kao i dezinfekcija svih službenih vozila. Službenici Dežurne službe ostvaruju kontakte sa strankama fizički i putem telefona i na taj način im pružaju obavještenja i potrebne informacije. Na glavnom ulazu u zgradu vidno je istaknuto obavještenje, da pravna i fizička lica podneske-prijave mogu podnositi preko Pošte Crne Gore ili putem elektronske pošte-mail-a, na adresu Centra bezbjednosti Budva", ističu u saopštenju.



Podsjećaju da stranke fizičkim prisustvom u Centru mogu podnositi prijave isključivo u hitnim slučajevima (ukoliko se radi o prekršajima u skraćenom postupku, ili krivičnim djelima iz obalsti imovinskog kriminaliteta, ili nekih teških krivičnih djela).



"U Centru bezbjednosti Budva nema prostorija koje su namjenski opredijeljene za boravak građana koji podnose pismeno, ali su shodno prednje navedenom preduzete sve mjere koje smo u mogućnosti preduzeti i realizovati u cilju zaštite građana i službenika koji preduzimaju konkretne službene radnje", navodi se u saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije.


Foto: RTV Budva/CB Budva