08-01-2021

Rad na gradilištu u alkoholisanom stanju prisutan u zabrinjavajućem procentu

Rad na gradilištu u alkoholisanom stanju prisutan je u zabrinjavajućem procentu, pokazuje istraživanje nevladine organizacije (NVO) Multimedijal Montenegro (MMNE) o uzrocima i najčešćim povredama na radu u sektoru građevine.

Rad na gradilištu u alkoholisanom stanju prisutan u zabrinjavajućem procentu | Radio Televizija Budva

Foto: GETTY IMAGES

Iz te NVO kazali su da su istraživanjem, kroz projekat “Građevina bez povreda”, obuhvaćene građevinske firme, projektni biroi, nadzorni organi i radnici na građevini.

“Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 50 ispitanika, a cilj istraživanja je da dođemo do podataka i razvijenosti svijesti zaposlenih u sektoru građevine o značaju primjene zakonskih propisa u domenu zaštite na radu na gradilištu”, navodi se u saopštenju.

Iz MMNE su kazali da su, na bazi dobijenih podataka, zaključili da svijest zaposlenih u sektoru građevine nije na zadovoljavajućem nivou, “a jedan od pokazatelja je i to da je najveći broj povreda i smrtnih slučajeva u Crnoj Gori upravo u sektoru građevine.”

“Kroz istraživanje smo došli do podataka da je pad sa visine u procentu od 32 odsto zastupljen kao najčešća povreda na radu, dok je 59 odsto ispitanika zbog rada na niskim temperaturama dobilo prehladu, odnosno 24 odsto ispitanika je imalo sunčani udar zbog rada na visokim temperaturama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je istraživanje sprovedeno u Bijelom Polju, Beranama i Plavu, gdje su u zimskom periodu veoma niske temperature.

“Zabrinjavajući podatak je da je čak 54 odsto ispitanika saopštilo da imaju saznanja da je neko pod dejstvom alkohola radio na gradilištu”, kazali su iz MMNE.

Oni su naveli da je, u najvećem procentu, prema podacima dobijenim kroz istraživanje, rad na visini potencijalno najrizičniji uzrok povrede na radu.

“Nakon toga opasnost usljed rušenja, strujni udar i upotreba mašina su takođe u visokom procentu zastupljeni kao potencijalni rizik za povredu na radu”, dodali su iz MMNE.

Prema njihovim riječima, nepažnja je najveći uzrok koji dovodi do povrede na radu, a nakon toga loša koordinacija između sektora i zaposlenih, nizak procenat upotrebe zaštitne opreme, rad pod dejstvom alkohola, neispravnost opreme i mašina, brzina rada i loš timski rad.

“Takođe, 34 odsto ispitanika je odgovorilo da je pod nekim oblikom stresa tokom rada, a isti procenat ispitanika je saopštio da poslodavci imaju nerealne ciljeve i rokove završetka posla. Rukovanje ručnim mašinama koje se koriste u građevini procentualno prouzrokuju najviše povreda na radu, a nakon toga ručni alati i male građevinske mašine”, kazali su iz MMNE.

Oni su naveli da će u narednih nekoliko dana iz štampe izaći publikacija sa mjerama i preporukama za zaštitu na radu u građevini koja će biti dostupna u elektronskom formatu na web sajtovima www.mmne.me i www.naradu.me.

“Štampana verzija će biti distribuirana zaposlenima u građevini na teritoriji sjevera Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.


Mina