11-02-2024

Radnici željno čekaju neradnu nedjelju

Vlada Federacije Bosne i 2Hercegovine (BiH) u decembru prošle godine utvrdila je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Radnici željno čekaju neradnu nedjelju | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay/ilustracija

Riječ je o potpuno novom zakonu, usklađenom sa aktima Evropske unije (EU), a između ostalog bavi se i pitanjem zabrane rada nedjeljom, prenosi Biznis.ba.

Ukoliko bi se ova zakonska regulacija uvela, to bi značilo da radnici u trgovinama i drugim prodajnim objektima neće raditi nedjeljom i praznicima. Stav Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH) je da je to značajan korak naprijed u poboljšanju statusa radnika u tom sektoru.

“Od kada je tema neradne nedjelje postala aktuelna, ne prođe ni dan da neko od radnika ne pita kad će to postati realnost. To dovoljno govori o tome koliko radnici željno čekaju tu slobodnu nedjelju", rekla je za O Kanal predsjednica STBiH, Mersiha Beširović.

Ona je rekla da se nada da će to pitanje što prije doći na dnevni red parlamenta i da su zastupnici svjesni odgovornosti i obaveze prema radnicima u trgovini.

"Također se nadamo da oni zastupnici koji ovo pitanje zloupotrebljavaju u ličnom, ili ko zna čijem interesu, neće moći zaustaviti proces koji radnici toliko dugo čekaju i koji će sigurno imati pozitivan učinak na svakodnevni život onih koji plate zarađuju u trgovini”, rekla je Beširović.

Ekonomista Sanel Halilbegović smatra da će se dio novca, koji bi se potrošio za vikend, potrošiti neki drugi dan, pa ova odluka neće pretjerano uticati na ekonomiju zemlje.

On vjeruje da će neradna nedjelja dovesti do još većih gužvi u trgovinama tokom radnih dana, da će biti neophodno zaposliti više ljudi, odnosno otvoriti više kasa, te izražava sumnju u poslodavce da će to i omogućiti.