21-05-2021

Radović Careviću: Nema potrebe da se krijete iza mišljenja bilo koje komisije

Presjednik Skupštine opštine Budva, Krsto Radović odgovorio je na dopis predsjednik Opštine Marka Carevića istakavši da je, do sada, uputio preko 40 dopisa na koje, kako kaže, nije dobio odgovor. S tim u vezi, on je poručio da mu predsjednik Opštine ne može spočitavati kako nije upoznat sa brojem komisija i sastavom istih. Uz odgovor, Radović je dostavio i fotografije ranijih dopisa koje je poslao predsjedniku Careviću i dodao da predsjednik nema potrebe da se krije iza mišljenja bilo koje komisije.


Dopis prenosimo u integralnoj formi:

Prije svega, želim da Vam se zahvalim na ažurnosti i blagovremenom odgovoru na dopis koji sam Vam uputio, što do sada nije bio slučaj, ali i da Vas pohvalim što ste konačno sagledali važnosti i značaj Skupštine kao zakonodavnog organa uprave. Raduje me činjenica da ste ovaj dopis, za razliku od velikog broja istih koje sam Vam lično uputio, s pažnjom pročitali, blagovremeno odgovorili i svojeručno potpisali.

Ne želim da ulazim u bilo kakvu vrstu dalje polemike i medijskog nadigravanja, izuzev što osjećam obavezu da Vam još samo odgovorim na dopis koji ste mi uputili i time stavljam tačku na ovu temu. Prije svega, zbog javnosti pred kojom ste izrekli niz neistina na moj račun, i ovoga puta ću ostati dostojanstven i pričaću isključivo o činjenicama i argumentovano.

Ovo napominjem iz razloga što sam Vam do sada uputio preko 40 dopisa na koje nisam dobio odgovor, a među kojima su između ostalog i dopisi vezani za komisije, stručne savjete i koordinaciona tijela na nivou opštine Budva, i to dopisi broj 10-082/20-110/1 od 13. februara 2020. godine, br. 10-082/20-110/2 od 09. aprila 2020. godine i br. 10-082/20-110/3 od 30. aprila 2020. godine. Kako nisam dobio odgovor na iste, ne možete mi spočitavati kako nisam upoznat sa brojem komisija i sastavom istih.

Podsjetiću Vas da ste jednom prilikom tokom sastanka koalicionih partnera i sami izjavili da ne čitate dokumenta koja potpisujete.

Ne isključujem mogućnost da možda i određena pismena stižu do Vas a određena ne, pa se pitam da li je to samo slučajan propust ili neko prethodno vrši selekciju dopisa koji Vam se dostavljaju.

Ne osporavam Vašu nadležnost koja Vam omogućava da formirate komisije koje će Vas konsultovati i savjetovati o važnim pitanjima, ali ste Vi kao predsjednik Opštine u obavezi da odbornicima dostavite svu neophodnu dokumentaciju koju ćemo vrlo rado razmatrati na sjednicama SO Budva, i zauzeti određene stavove, naročito povodom tema koje su od suštinske važnosti za naš grad.

Imajući u vidu da komisija kao savjetodavni organ može da daje samo preporuke i mišljenja a nikako da donosi rešenja, odnosno odluke, što je u nadležnosti Skupštine, podsjetiću Vas da zaključci svake komisije, pa i ove, moraju proći skupštinsku proceduru kako bi odbornici SO Budva i građani, bili upoznati sa mišljenjem i preporukama iste.

Zaista nema potrebe da se Vi kao predsjednik Opštine krijete iza mišljenja bilo koje komisije jer i Vi i ja vrlo dobro znamo da pojedini Vaši prethodnici, koji su to praktikovali, nisu slavno završili.

Takođe, mišljenja sam da prije svakog javnog istupa ili djelovanja prema bilo kom ministarstvu, u ovom slučaju Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Skupština treba da bude upoznata sa mišljenjem Komisije.

Na sve ovo, moram dodati da ni jedan zapisnik koji mi je bio dostavljen nije bio protokolisan, pečatiran i potpisan.

Isključivo zbog odgovornosti prema građanima Budve i šire javnosti, za razliku od Vas, osjećam dužnost da savjesno i argumentovano odgovorim.

Uz dopis, dostavljena su i tri ranija koja je predsjednik Skupštine uputio predsjedniku Opštine:





Foto: SO Budva