17-09-2020

Radović izabran za predsjednika Skupštine opštine Budva

Skupština opštine Budva dobila je novo rukovodstvo, a za predsjednika lokalnog parlamenta izabran je Krsto Radović, koji je ovu funkciju obavljao i u prethodnom periodu.

Radović izabran za predsjednika Skupštine opštine Budva | Radio Televizija Budva

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Radović je izabran sa 18 glasova podrške, od ukupno 33 odbornika, za predsjednika Skupštine opštine Budva.

Za izbor Radovića na mjesto predsjednika SO Budva glasali su odbornici iz redova Demokrata, koalicije “Za budućnost Budve- Marko Bato Carević”, dok su, osim Radovića, uzdržani bili odbornik SDP Petar Odžić i odbornik URA Blažo Rađenović.

Izboru predsjednika nije prisustvovalo 11 odbornika koalicije DPS, SD, LP i Crnogorske.

Obrazlažući današnju tačku dnevnog reda koja se odnosila na Izbor predsjednika SO Budva, predstavnik predlagača odbornik Mijomir Pejović, istakao je da je Radović i u prethodnom mandatu ovu funkciju vršio na častan i odgovoran način.

"Što se nas tiče, siguran sam, i svih prisutnih, on svo vrijeme bio predsednik Skupštine, iako je kriminalna banda budvanskog DPS-a, pokušala sa jednim pučem da izbornu volju građana iz 2016. godine, zahvaljujući kupovini odbornika Džakovića na nekoliko mjeseci prekine. Naravno da nisu u tome uspjeli. Rezultati izbora to i pokazuju, kako i na koji način su građani Budve gledali na sva ona dešavanja od kraja maja mjeseca", kazao je Pejović, ističući da je iznenađujuće da predstavnici, kako je naveo, kriminalne bande budvanskog DPS-a nisu bili prisutni.



"Očigledno da su pobjegli, jutros su bili tu pa je to možda sad bila i prilika da u novom legitimnog parlamentu, ne u onom koji su oni pokušali da konstituišu, vidimo što oni o svemu imaju da kažu i da li imaju što da kažu, i sa kojim opravdanjem izlaze pred građane Budve. Sve ono što su oni pokušali da urade u protekla tri mjeseca je nešto što će ostati zapisano u istoriji beščašća ovog grada. Oni su sebe trajno diskvalifikovani za svaku buduću javnu funkciju, i ja se duboko nadam, da ako jednog dana bude usvojen Zakon o lustraciji da će svako od njih biti obuhvaćen tiM zakonom", poručio je Pejović.

Krsto Radović, kako je dodao, treba da nastavi tamo gdje je stao u junu mjesecu kada je, kako je naglasio, na poziv kriminalne grupe budvansko DPS-a, policija sa pendrecima i suzavcima pokušala da instalira jednu vlast koja nije zasnovana na volji građana.

"Zbog svega toga ja sam siguran da će Krsto Radović na odgovoran način i ubuduće voditi ovu skupštinu", zaključio je Pejović.

Odbornik URE Blažo Rađenović istakao je da ono što je lista URA za sve građane Budve - Crno na bijelo u predizbornom programu predstavila, je nešto na čemu će se bazirati i u narednom periodu.

"Dakle, mi ne želimo kontinuitet one vladavine, one vlasti, one diktature i ne želimo zamjenu nego želimo promjene. Ukoliko ova koalicija, u kojoj smo u prethodnom periodu bili i participirali, bude istrajna u tome, mi ćemo definitivno biti konstruktivan partner i učestvovati u takvoj vlasti", kazao je Rađenović.



Prevashodno, kako je naglasio, URA se zalaže za stručnost, profesionalnost u svim organima lokalne samouprave, preduzećima i onim vitalnim funkcijama kada je u pitanju predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine.

"Ono što želim da posebno da naglasim kada je u pitanju današnji izbor predsjednika SO Budva, je profesionalnost gospodina Krsta Radovića koji je to na jedan jako kvalitetna način vodio i uveo demokratiju ovaj parlament. Koliko god to zvučalo opozicionim kolegama smiješno, mislim da su imali u punom smislu i punom kapacitetu ostvareno pravo da debatuju ovdje, da iznose svoja izlaganja i mislim da su i danas trebali ovdje oko toga da raspravljaju", istakao je Rađenović, podvlačeći još jednom da će lista URA u budućem periodu definitivno podržavati sve ono što su promjene.

"Dakle, ne želimo zamjenu Demokratske parrije socijalista već promjene u punom smislu te riječi i tako ćemo i participirati. Iz razloga što nismo učestvovali ovim naknadnim pregovorima danas smo uzdržani iz principijalnih razloga, ali svakako u daljem toku i nastavku naših pregovora mi ćemo imati svoj stav", zaključio je on.

Dajući svečanu izjavu predsjednik SO Budva Krsto Radović, kazao je između ostalog, da duboko vjeruje da je u prethodnom mandatu funkciju predsjednika Skupštine obavljao u skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima Države Crne Gore.

"Za dvije godine svog mandata usvojen je novi poslovnik o radu SO Budva, izrađene su službene legitimacije odbornika, potpuno su adaptirane službene prostorije Službe Skupštine. Ubijeđen sam da svojim odnosom prema predstavnicima građana, kao prvi među jednakima, nisam diskriminisao nijednu odbornicu, niti odbornika, ni po političkoj pripadnosti, niti po bilo kom drugom osnovu. Trudio sam se, posebno tokom dešavanja u prethodnih nekoliko mjeseci, da zaštitim integritet i dostojanstvo ovog doma. Uprkos tome, što sam lično proživio težak period i brutalna ponižavanja od strane pripadnika Uprave policije i drugih državnih institucija, samo i jedino iz razloga što sam branio Ustav i pravni poredak Crne Gore, ipak sam smogao snage da prema onima po čijem nalogu je vršena tortura prema predstavnicima građana u ovom domu, sugrađanima i meni lično, isključivo zbog različitog političkog stava i razmišljanja, ne uzvratim na isti ili sličan način i ostanem Krsto Radović, isti čovjek kakvog su sugrađani poznavali i ranije", naglasio je Radović.



U ovom mandatu, kako je dodao, nastaviće tamo gdje je stao.

"Daću sve od sebe da ugled ovog doma uzdignem na znatno viši nivo, da ovu Skupštinu učinim dostupnijom građanima, Mjesnim zajednicama i NVO sektoru. U mojem rukovođenju parlamentom trudiću se da jednak tretman imaju svi predstavnici građana, da i ubuduće niko ne bude diskriminisan i da se maksimalno izbjegavaju lične kvalifikacije, a rasprave da budu što konstruktivnije i u cilju donošenja najboljih odluka u korist naših sugrađana. Garancija za to su lični i profesionalni kvaliteti zaposlenih u Službi Skupštine i Sekretarke Skupštine, kao moj lični integritet i vama data riječ. Sa ovog mjesta, pred budvanskom javnošću dajem riječ, da ću se kao predsjednik SO Budva čvrsto držati Ustava, Zakona i Poslovnika o radu SO Budva", poručio je Radović.


D. Benić

Foto/Video: N. Dimić