03-06-2019

Radović: Sjutra očekujem konstruktivnu i korektnu raspravu

Predsjednik SO Budva Krsto Radović zakazao je za sjutra, po hitnom postupku, 28. sjednicu lokalnog parlamenta sa početkom u 10 sati, u sali SO Budva, na kojoj se naći jedna tačka dnevnog reda - Predlog Zaključka o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unaprijeđenja prostora.

Radović: Sjutra očekujem konstruktivnu i korektnu raspravu | Radio Televizija Budva

Koalicioni partneri su prošlog ponedjeljka tražili od Carevića da poništi Protokol sa turskom kompanijom „Mia investment“, tražeći da se isključivo gradi kongresni centar, a u perspektivi i kongresni hotel. Riječ je o inicijativi 12 odbornika (osam Demokrata, tri Crnogorske i jednog Građanskog pokreta URA) od ukupno 18, koliko ima vladajuća koalicija.



Prema riječima Radovića, 27. sjednica SO Budva je odložena zbog tehničih razloga i propusta, a na zahtjev Odborničkog kluba DF-a.

"Mi smo na Kolegijumu predsjednika partija dogovorili da odložimo tu sjednicu. Suština je da je bilo tehničkih problema, da se neki odbori nisu održali, a samim tim se nisu stvorili neophodni uslovi za održavanje sjednice", kazao je Radović u izjavi za Radio Budvu.

Sve tačke koje su planirane na redovnoj, 27. sjednici lokalnog parlamenta, koja je otkazana, su jako bitne, međutim, kako dodaje Radović, na Kolegijumu su dogovorili hitnu sjednicu sa jednom tačkom denvnog reda, s obzirom da su predlagači tog Zaključka 12 odbornika vladajuće koalicije.

"Oni su prilikom zakazivanja redovne sjednice insistirali održavanje hitne sjednice, međutim, na tada održanom Kolegijumu smo dogovorili da se to uvrsti u denvni red ove redovne sjednice", kazao je Radović.

S obzirom da nije održana redovna sjednica, kako ističe, na Kolegijumu koji je održan prije tri dana dogovoreno je da se održi hitna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, koja se odnosi na Zaključak o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unaprijeđenja prostora, dodajući da sjutra u parlamentu očekuje jednu korektnu raspravu o ovoj tački.

"Takođe, želim da kažem da će sjutra u 10 sati sjednica biti emitovana prvi put uživo na TV Budva, kao i putem Portala rtvbudva.me, i prosto očekujem jednu zdravu, konstruktivnu i korektnu raspravu, i mislim da ćemo sa tom raspravom pokazati apsolutno demokratski kapacitet, koji posjeduje ova koalicija", zaključio je Radović.

Zaključkom o potrebi donošenja odluke o zabrani gradnje u obuhvatu DUP Centar i Petrovac Centar jasno je iskazan stav skupštine da predmetni urbanstički planovi nisu nastali kao posledica ekonomskog rasta i razvoja opštine, niti državne strtegije razvoja turizma, već kao volja vladajuće interesne grupe pojedinaca, navodi se u obrazloženju predloga Zaključaka.


Takođe, ističe se, da se ovim planom nanosi šteta opštini, jer postoji pravno lice koje na spornoj parceli treba da gradi kongresni centar, što je definisano ranije u cilju unapređenja turističke ponude Budve. Isto tako, zabrinjava činjenica da se većinski vlasnik firme krije iza nekoliko firmi sa Djevičanskih ostrva, te da interes građana nije gradnja stanova za tržište u takvoj ekskluzivnoj zoni, već unapređenje turističke ponude grada.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Marko Carević, je za TV Budva prošle sedmice izjavio, da ukoliko predloženi Protokol ne bude imao skupštinsku većinu, biće mu, kako je kazao, neprihvatljivo da i dalje ostane na toj funkciji.


"Meni je lično neprihvatljivo da budem i dalje predsjednik ako ova Odluka bude mimo moje volje. Ja predstavljam volju svih građana i preuzimam odgovornost, donosim odluke onako kako mislim da treba, i da su u skladu sa mojim ovlašćenjima, u skladu sa zakonom, u skladu sa onim što je najbolje u interesu građana i grada Budve. Ono što je jako važno da je sve rađeno na znanje svih i u mom kabinetu poštujući sve procedure i ono konačno što je ubjedljivo važno i najosetljivija tema bez ikakvih primjesa bilo kakve korupcije ili bilo čega što nije na visoko moralnom nivou", kazao je Carević za TV Budva.

Carević je rekao da ne razmišlja o podršci odbornika DPS-a, već da očekuje da svako glasa po svojoj savjesti.

"Samo želim da se uz Zahtjev za poništenje moje odluke, radi izbjegavanja bilo kakvog licemjerstva, preispita i moja podrška. I to je nešto što ja tražim, potpuno legitimno i to je moj zahtjev, a odbornicima poručujem da misle svojom glavom, ni jedan zbog mene ne mora glasati, da mi da podršku ako misli da ne treba ", zaključio je Carević.

Sjednicu će pored TV Budva, kao i do sada uživo prenositi Radio Budva na 98,7Mh.

D. Benić