26-04-2015

Radulović: Budžet će stradati zbog Zakona o strancima

Siva zona u turizmu ove godine će biti u znatnom porastu zbog Zakona o strancima, kazao je za Dan predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović.

Radulović: Budžet će stradati zbog Zakona o strancima | Radio Televizija Budva

"Budžet će ove godine da strada, a to će se osjetiti već u maju. Zakon nas je blokirao u pripremi sezone. Velika većina ugostitelja i značajan dio koji legalno posluje ne zna kako da se pripremi za sezonu. Nema dovoljno kvalitetnog kadra i moraće da redukuju posao, pa dosta stvari neće staviti u funkciju", upozorava Radulović.

On navodi da će zbog Zakona o strancima na gubitku biti ne samo budžet, već svi uključeni u turističku privredu.

"Kako je rekao, ko ne može da dovede roštiljdžiju iz Srbije, neće ni otvarati leskovački roštilj, jer u Crnoj Gori nema takvog roštiljdžije. Time ne gubi samo budžet, već svi. Vlasnik u tom slučaju neće otvarati roštilj, ali moraće od nečega da živi. Da bi preživio moraće da počne da radi sa strane. To je uzročno - posljedični lanac, koji će dovesti do nesagledivih posljedica", kazao je Radulović.

Radulović tvrdi da da će promet u turizmu biti manji zbog Zakona o strancima.

"Ugostitelji pregovaraju sa nadležnima da se zakon popravi. Otkako je zakon stupio na snagu 1. aprila, svi smo u šoku. MUP je donio zakon van svake pameti", zaključio je Radulović.