11-06-2019

Radulović otvorio sastanak Mediteranske komisije u Budvi

Crna Gora je država domaćin 18. trodnevnog sastanka Mediteranske komisije za održivi razvoj, koji je počeo danas u hotelu Maestral u Budvi.

Radulović otvorio sastanak Mediteranske komisije u Budvi | Radio Televizija Budva

Sastanak je otvorio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ističući da su u Crnoj Gori naročito počastvovani činjenicom da su, nakon uspješno završenog crnogorskog predsjedavanja Mediteranskom komisijom u periodu od 2012 do 2013. godine, opet u prilici da i u predstojećem dvogodišnjem periodu, u saradnji s Mediteranskim akcionim planom Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija, pruže doprinos funkcionisanju ovog značajnog regionalnog tijela.

"Naša iskrena namjera je da ostvarimo viziju održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, što znači regionalno ujednačen i održiv ekonomski razvoj, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve“, poručio je danas ministar Pavle Radulović na otvaranju 18. zasijedanja Mediteranske komisije za održivi razvoj. Crna Gora je, u okviru dvogodišnjeg predsjedavanja Mediteranskom komisijom za održivi razvoj domaćin zasijedanja, koje se održava u periodu od 11 do 13. juna ove godine, u hotelu Maestral u Budvi.
Radulović je podsjetio da je Crna Gora usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine postala jedna od prvih zemalja u svijetu koja je u potpunosti prihvatila i u nacionalni sistem integrisala zahtjeve Agende Ujedinjenih nacija o održivom razvoju. Cilj ove strategije je izgradnja društva koje se temelji na kontinuiranom, inkluzivnom i održivom ekonomskom rastu, zaštiti prirodnih resursa i jačanju socijalne inkluzije. Radulović je istakao i da Crna Gora ovom strategijom pokazuje da u središte održivog razvoja našeg društva stavlja rješavanje konkretnih problema, uz odlučnost da ih objektivno i kritički sagleda", kazao je Radulović.

Radulović je naveo i da je veoma značajno pokretanje inicijativa koje treba da konkretizuju praktične pristupe i akcije kako bi se sprovele aktivnosti Mediteranskog akcionog plana i Mediteranske komisije u predstojećem periodu. Takođe, on je kao značajnu mjeru naveo i razvoj optimalnih praktičnih modela za primjenu principa integralnog upravljanja obalnim područjima, u sinergiji sa primjenom ekosistemskog pristupa u planiranju namjene morskih područja.

Podsjećanja radi, Mediteranska komisija za održivi razvoj je savjetodavno tijelo koje pomaže stranama potpisnicama Barselonske konvencije (Konvencija o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja) u njihovim naporima da integrišu pitanja zaštite životne sredine u svoje društveno-ekonomske programe i na taj način promovišu politike održivog razvoja u mediteranskoj regiji. Komisiju čine subjekti relevantni za sprovođenje politike održivog razvoja, a sastanku će prisustvovati predstavnici država Mediterana, organizacija koje povezuju lokalne zajednice, NVO sektor, međuvladine organizacije i udruženja parlamentaraca Mediterana.