27-02-2020

Rajna Krulj: Obično kad slikam ne mogu da odolim da se riječju izrazim

U Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u budvanskom Starom gradu sinoć je otvorena izložba "Stihom i kistom do vječnosti" autorke Rajne Krulj. Tim povodom umjetnica Krulj i kustoskinja izložbe mr Senka Subotić bile su gošće jutarnjeg programa Radio Budve.

Rajna Krulj: Obično kad slikam ne mogu da odolim da se riječju izrazim | Radio Televizija Budva

"Bilo je jako spontano, lijepa topla atmosfera. Ja sam recitovala te stihove koje sam posvetila pjesnicima. Obično kad slikam ne mogu da odolim da se riječju izrazim", kazala je za Radio Budvu, u razgovoru sa Aleksandrom Pavićević, umjetnica Rajna Krulj.

Ona je istakla da mnogo voli crtež, jer je, kako smatra, crtež osnova svega i u njemu nema prevare.

"Tuš mi je posebno drag jer se može ekspresivno raditi. To je jedna onako čista misao" , pojasnila je ona.

Kustoskinja izložbe Mr Senka Subotić istakla je kako je došlo do saradnje:

"Rajna je ovu izložbu imala u Mostaru povodom 100. "Šantićevih večeri poezije". Odlučila sam da je pozovem i da izložbu napravimo u okviru "Ljubišinih dana", jer se radi o portretima uglavnom pjesnika i književnika Ljubišinog doba" , istakla je Subotić.

Kako su gošće Radio Budve saopštile, umjetnica je poklonila dvije slike JU "Muzeji i galerije Budve". Riječ je o portretima Stefana Mitrova Ljubiše i Jova Ivanovića.

Rajna Krulj je rođena 27. marta 1961. godine u Zrenjaninu. Studirala je medicinu i književnost, a 1999. godine diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Halila Tikveše i prof. Jovana Rakidzića. Izlagala je više puta samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu. Bavi se performansom. Dobila je nagradu za crtež- studiju i za najbolji ostvareni uspeh na prvoj godini studija Akademije u Novom Sadu.

Na sajmu Art-Expo 2004. godine predstavila se performansom "Ljudi ikona Božija". Njen kratkometražni eksperimentalni film "Noć svetla, svetla kao dan" prikazan je 2003. godine na 50. Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Njene slike se nalaze u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Zrenjaninu.


Izložba "Stihom i kistom do vječnosti" biće otvorena do 6. marta.