02-08-2017

Rakočević: Mislim da je zazvučao Šekspir prošle večeri u Budvi

Zadovoljan sam predstavom s obzirom na to da je ambijent diktirao ne samo mizanscenu, već i sve ono sa čim smo došli u Budvu, kazao je mladi reditelj Zoran Rakočević čija je predstava Ukroćena goropad premijerno izvedena sinoć na brijegu od Budve u okviru festivala Grad teatar.

Rakočević: Mislim da je zazvučao Šekspir prošle večeri u Budvi | Radio Televizija Budva

Riječ je o koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i predstava je rediteljev završni ispit na trećoj godini Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Prema riječima reditelja, predstava je rađena za zatvorenu scenu, ali je za pet dana "prerežirana u drugu predstavu".



"Dobila je nove dimenzije i nove kvalitete, na našu sreću. Mislim da je taj ambijent sinoć bio oplemenjen,a biće i večeras. Sama konfrontacija gledalište koje ulazi na plažu, jer se predstava dešava na plaži Brijeg od Budve, sa tim događajem i hepeningom u zaista magičnom ambijentu u kojem su i bedemi i more i ponta i pijesak, da je sve to bilo šekspirijanski. Mislim da, osim toga što smo oplemenili ambijent, oplemenili smo i velikog Vilijema Šekspira. Možda zvuči malo neskromno, ali mislim da je, zaista, zazvučao Šekspir prošle večeri u Budvi", istakao je Rakočević u zajedničkoj emisiji radija Novi Sad i Budva, Na dva mora.



Na predstavi je, kako je kazao, rađeno dva mjeseca.

"Malo duži proces s obzirom na to da sam student treće godine. Za očekivati je i bilo da nešto duže traje zbog konsultacija sa profesorima i preglednih proba, dok su pripreme za probe trajale jedan čitav semestar", objasnio je Rakočević.



On je istakao da je izvršena značajna intervencija na tekstu, koja je čak toliko velika da se za predstavu može reći da je rađena po motivima, iako je, kako je kazao, dobio komplimente da je zadržao ne samo šekspirijanski siže, već i dobar dio njegove fabule.



"Dramaturškinja i ja smo "razorili" to štivo i napravili nove dramske situacije koje Šekspir nije konkretno napisao, ali smo uz pomoć njegovih riječi ne intervenišući do kraja i ne ulazeći u rečenicu da bi smo očuvali jezik i smisao, napravili nove situacije. Ušli smo u žanrovsko preispitivanje raznih Šekspirovih komada i zadržali se na Ukroćenoj goropadi upravo iz razloga postavke teme i ideje komada, a to je šta je danas kroćenje, a šta goropad. I kakvu je ulogu u srednjem vijeku i u Šekspirovom, elizabetanskom vremenu imala žena koja tada nije ni postojala u pozorištu, već da su muškarci glumili ženske uloge? U doba kad je žena počela da traži svoju slobodu, svoju riječ i mjesto u društvu? Mislim da je ovaj komad nastao kao reakcija na to nenormalno osvajanje ženske slobode. a mi smo postavili niz pitanja, sloboda i koji je to pol koji se danas bori za svoje mjesto", kazao je Rakočević.



Scena i kostimi su, takođe, dio Rakočevićevog ispita.

"Kao što sam polagao režiju ovim komadom, tako sam polagao i scenografiju i kostimografiju. A za muzičku podlogu smo uzeli elektronsku obrada francuskih šansona, među kojima se našao i song Stromeja, kojeg sam nedavno otkrio i kojim sam se oduševio", naglasio je Rakočević.

Repriza predstave planirana je za 21.30h, a kao je riječ o koprodukciji Grad teatra i Crnogorskog narodnog pozorišta, kako je kazao Rakočević, na jesen bi trebalo da bude premijerno izvedena i u Podgorici na maloj sceni CNP-a.