09-02-2021

Raspisan javni poziv za dodjelu subvencija za turoperatore

Ministarstvo ekonomskog razvoja pozvalo je sve zainteresovane turoperatore da do 1. marta dostave zahtjeve za dodjelu subvencija. Subvencionisanje turoperatora je mjera koja je kreirana u okviru paketa podrške građanima i privredi.


Foto: Ilustracija/Pexels


Ministarstvo je pozvalo zainteresovane kompanije, druga preduzeća i preduzetnike, koja posjeduju rješenje i licencu za obavljanje djelatnosti turističke agencije vrste organizator putovanja – turoperator, da do 1. marta podnesu zahtjev za dodjelu jednokratne subvencije.

“Visina subvencije će se odrediti nakon dostavljanja svih zahtjeva, shodno proporcionalnom odnosu ostvarenih noćenja u toku 2019. godine i opredijeljenih sredstava, kao i realizaciji turističkih paket aranžmana u zemlji i inostranstvu”, navodi se u pozivu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Zahtjevi se mogu dostaviti preporučenom poštom na adresu Ministarstva ili predajom arhivi tog resora. Zahtjevi se mogu dostaviti i putem mejla prijave@mek.gov.me.

Podnosilac zahtjeva za ostvarivanje prava na dodjelu subvencije u obavezi je da ispuni određene uslove, između ostalih, da posjeduje važeće rješenje i licencu za obavljanje djelatnosti turoperatora.

Pdnosilac mora biti registrovan u Centralnom registru privrednih subjekata za obavljanje te djelatnosti.

Takođe, on mora izmiriti poreske obaveze po osnovu obavljanja djelatnosti turističke agencije zaključno sa 31. decembrom 2019. godine.

Dokumentacija koju su turoperatori obavezni da dostave dostupna je na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo će, nakon dostavljanja neophodne dokumentacije, utvrditi da li su ispunjeni uslovi za dodjelu subvencija. Na osnovu odluke o dodjeli subvencije, u obavezi je da uplati odobrena sredstva.



Izvor: Mina business