19-03-2022

Raspisan javni poziv za izbor članova Odbora povjerenika u Budvi

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija raspisalo je javni poziv za izbor članova Odbora povjerenika u Budvi, koji na predlog tog resora, Vlada treba da imenuje na narednoj sjednici.

Raspisan javni poziv za izbor članova Odbora povjerenika u Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija saopštili su da je poziv otvoren od danas, a prijave sa potrebnom dokumentacijom mogu se dostaviti elektronski, putem online forme na gov.me sajtu najkasnije do srijede do 12 sati.

“Sjutra godine ističe rok za održavanje sjednice Skupštine opštine (SO) Budva, u skladu sa Odlukom Vlade objavljenoj u Službenom listu od 11. marta ove godine”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da će, ukoliko sjednica SO Budva ne bude održana u tom roku, predložiti Vladi raspuštanje lokalnog parlamenta i imenovanje Odbora povjerenika, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Vodeći se principima transparentnog i dobrog upravljanja, cilj javnog poziva je da se regrutuju stručni i motivisani kandidati, prijavljeni na dobrovoljnoj osnovi, sa interesovanjem i željom da pomogne procesu stabilizacije prilika u Budvi i uspostavljanju funkcionalnog procesa odlučivanja u interesu građana”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve zainteresovane kandidate, koji ispunjavaju propisane uslove, da se prijave na javni poziv i radnim iskustvom, znanjem, obrazovanjem i stručnošću doprinesu funkcionisanju opštine Budva.

“Takođe, snažno podstičemo žene, pripadnike manjinskih grupa i osobe sa invaliditetom da se prijave na javni poziv”, navodi se u saopštenju.

Odbor povjerenika je, kako su naveli iz Ministarstva, privremeno tijelo koje će samostalno organizovati rad i obavljati funkciju skupštine sve dok se ne održe lokalni izbori, koji će biti raspisani dan nakon objave odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta u Službenom listu, i ne konstituiše nova skupština.

“Poštujući pravo građana na samoopredjeljenje u procesu uspostavljanja lokalne samouprave, odnosno ustavno pravo na lokalnu samoupravu i njenu autonomiju, a imajući u vidu obavezu Vlade da spriječi protivzakonito djelovanje na štetu građana i s tim u vezi uspostavi Odbor povjerenika, Ministarstvo raspisuje poziv za izbor tri člana Odbora povjerenika iz Budve i dva člana Odbora iz reda zaposlenih u ministarstvima”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da će se u izboru kandidata voditi principima izbora u skladu sa stručnim kvalifikacijama, iskustvom u oblasti lokalne samouprave, rodno balansiranog sastava Odbora povjerenika i motivaciji kandidata za angažovanje u Odboru povjerenika.