17-08-2022

Raspisan konkurs za domove, kirije poskupile 20-30%

Raspisan je konkurs za prijem učenika i studenata u domove. Rok za prijavljivanje učenika je do 19. avgusta, a studenti svoja dokumenta mogu predati do 14. oktobra. Svi oni koji ne budu na rang listi, opredjeljuju se za iznajmljivanje stanova, obično u blizini fakulteta. Iz agencija za nekretnine saznajemo da su cijene nekretnina u porastu od nekih 20-30 odsto.

Raspisan konkurs za domove, kirije poskupile 20-30% | Radio Televizija Budva

Detalj iz studentskog doma (Foto: PR Centar/Arhiva)
Iako su studentski domovi predviđeni za život studenata, većina njih se opredjeljuje za stan i kiriju koja je mnogo veća od cijene zakupa doma. Kao razlog navode mir tokom učenja, ali mišljenja su podijeljena.

"Biram privatni smještaj i pored visokih cijena nekretnina, jer mi u domu fale mir i privatnost koji su mi nephodni da bih učila."Dobio sam dom, ali ne koristim taj vid smještaja. Razlozi su veliki broj ljudi, takjođe sudar ljudi i mentaliteta, nije ni higijena na nivou, i iz tih razloga biram privatni smještaj."

Ipak, ima onih koji smatraju da je dom pogodno mjesto za život tokom studentskih dana.

"Studentski dom je uvijek bolji izbor, i imamo sve što nam treba, jedini problem mi predstavlja prijavljivanje i odabir smještaja", riječi su studenata.

S bbzirom na to da je evidentan porast cijena na svim poljima, i cijene nekretnina bilježe skok.

Marija Lekić, iz Agencije za nekretnine Taluma Montenegro, ističe da je riječ o povećanju od nekih 20 do 30 odsto.

"Cijene stanova za izdavanje oko ekonomskog i pravnog fakulteta se kreću između 200 i 300 eura, 200 i 250 eura oko univerziteta Donja Gorica. Studenti uglavnom traže manje stanove, struktura, garsonjera i jednosoban, a nije rijedan slučaj ni da dva studenta dijele stan, kako bi podijelili troškove krije i režija, s obzirom na porast cijena koji se desio".

Rok za prijavljivanje učenika na konkurs za prijem u domov je do 19. avgusta i u Podgorici za njih ima 130 slobodnih mjesta.

Studenti svoja dokumenta mogu predati do 14. oktobra i 1.068 je raspoloživih mjesta za njih.Ipak, ako ne budu na rang listi, alternativa je iznajmljivanje stana. Kada sumiramo troškove, kirije za stan, režije i pribora za studiranje, shvatamo da studentski život nije jeftin što je možda i razlog zbog kojeg sve više studenata traži posao.