04-07-2022

Rasprava o problemu buke dovela do incidenta na sastanku; Ministar Đurović podržava zahtjeve građana

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Darko Čelebić kazao je za naš portal da je danas održan četvrti sastanak, te da je saradnja između mjesnih zajednica i ugostitelja bila relativno dobra, dok nije došlo do sukoba.


Foto: Vuk Lajović

U sali Opštine Budva danas je održan sastanak predstavnika budvanskih mjesnih zajednica "Stari grad" i "Gospoština" sa rukovodiocima Komunalne policije i inspekcije i opštinskog Sekretarijata za privredu. Sastanak je prekinut nakon incidenta.

"To je nešto što smo i prije mjesec dana dogovorili uz prisustvo predsjednika i šefa kabineta Opštine Budva, da se svakog ponedjeljka sastajemo. Tema je bila buka, preduzimane su mjere svake nedjelje i situacija je bila zadovoljavajuća. Po meni je to dosta dobro funkcionisalo, sa par izuzetaka, gdje su primijenjene neke mjere i kazne. Danas su se ugostitelji malo sukobili sa predstavnicima mjesnih zajednica, pa sam prekinuo sastanak", kazao Čelebić.

Podsjetimo, MZ Stari Grad i MZ Gospoština su, zajedno sa Udruženjem ugostitelja Budve, prije mjesec pokrenuli initenzivnu inicijativu za smanjenja nivoa prekomjerne buke u Budvi.

"Incijativa se se sastojala u primjeni zakona i poštovanju relevantnih opštinskih odluka kako bi se obezbijedio dostajanstven nivo života građana Budve, a istovremeno kvalitetan odmor i miran san za sve turuste. Primijetili smo da je iz godine u godinu nivo buke, koja dolazi i sve većeg broja ugostiteljskih objekta, toliko veliki da je zagađenost životne sredine bukom u mnogome prešla zakonom dozvoljene granice i time počelo direktno da utiče čak i na zdravlje građana Budve", objasnili su u dopisu.

Inicijatori su jedinstveni u stavu da dalji razvoj Budve kao kvalitetne turističke desinacije nije moguć dok se ovo pitanje ne dovede u red i izvrši dosljedna primjena zakona koji je nedvosmislen po ovom pitanju", kazali su za naš portal iz MZ "Stari grad" i "Gospoština".

Oni dodaju da je ovo bio već četrvti sastanak građana i predstavnika nadležnih institucija na ovu temu i raduje ih da je na današnjem sastanku bio prisutan i predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, g-din Marjan Milačić koji je prenio poruke pune podrške ministra Đurovića za inicijativu građana.

"Dogovor sa predstvanicima gradske uprave nije mogao biti napravljen ovog puta jer na sastanku nije bilo prisutnih rukovodilaca svih opštinskih sekretarijata koji su nadležini za proces izdavanja rješenja za rad u ugostiteljskim objektima. Nažalost, danas nisu bili prisutni ni predstavnici menadžementa Opštine mada je na prva dva sastanka bio prisutan i sjednicama predsjedavao predsjenik Opštine gospodin Carević lično. On je tada insistirao da sa nađe održivi kompromis između nezadovoljnih građana i privrednika i ugostitelja iz čijih lokala je evidentiran nivo buke preko zakonski dozvoljene granice", istakli su oni.

Zahtjevi MZ "Stari grad" i "Gospoština" su vrlo jednostavni

Od opštinskih službi i rukovodstva Opštine Budva građani naših mjesnih zajednica traže da se izvrši dosledna primjena zakona i važećih opštinskih propisa u kojima se normira pitanje zaštite od prekomjene buke iz ugostiteljskih lokala, što se prevashodno odnosi na: Petogodišnji Plan privremenih objekata Opštine Budva za 2018-2023, Odluku o načinu postavljanja privremenih objekata na teritoriji Opštine Budva, Odluku o utvrđivanju akustičnih zona na teritoriji Optine Budva (iz 2013 godine), Odluku o izmjena i dopunama odluke o utvrđivanju akustičnih zona na teritoriji Optine Budva (iz 2019 godine) i Zakon o Turizmu sa podzakonskim aktima koji se tiču postavljanja zakonom obavezujućih limitatora jačine emitovanog zvuka i posjedovanje izvještaja/elaborata o njihovoj ispravnosti, navode u saopštenju.

"Osim toga očekujemo da se i narednog ponedjeljka u isto vrijeme, u 10h ponovo sastanemo na istom mjestu i sa predstavnicima rukovodstva Opštine zajednički analiziramo situaciju, te definišemo dalje korake za trajno i kvalitetno rješavanje ovog gorućeg problema u Budvi", zaključili su oni.


D.Č.