15-11-2022

Raste izvoz mesa, mliječnih proizvoda, jaja, meda, ulja

Meso, mliječni proizvodi i jaja, šećer, proizvodi od šećera i med, nafta i naftni derivati, električna energija, prerađena životinjska i biljna ulja i masti, organski hemijski proizvodi, neki su od proizvoda koje je Crna Gora izvozila i koji su doprinijeli rastu izvoza za 72% u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Raste izvoz mesa, mliječnih proizvoda, jaja, meda, ulja | Radio Televizija Budva

(Foto: pixabay)

Posebno ohrabruje povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Prema podacima Monstata pod stavkom "Hrana i žive životinje", najviše su se izvozile žive životinje, mliječni proizvodi i jaja, meso i mesne prerađevine, proizvodi od šećera i med i razni proizvodi za ishranu.

Značajan rast zabilježio je i izvoz nafte i naftnih derivata i električne energije.

I životinjska ulja i masti, organski i hemijski proizvodi, proizvodi za bojenje, medicinski i farmaceutski proizvodi na spisku su proizvoda koju su se najviše izvozili.

U izvještaju o spoljnotrgovinskoj razmjeni Monstata pod stavkom "Proizvodi svrstani po materijalu" naveden je značajan rast izvoza proizvoda od kaučuka, plute i drveta, hartija i proizvoda od celuloze, prediva, tkanina i tekstilnih proizvoda ali i obojeni metali.

Crna Gora je, kako se navodi u izvještaju, izvozila i razne mašine i transportne uređaje kao i razne gotove proizvode.

Godinama slaba pokrivenost uvoza izvozom iznosi 19,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 16,5 odsto.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 163,5 miliona eura, koje čine električna energija od 134,9 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partner u izvozu za prvih devet mjeseci ove godine je Švajcarska sa 104,8 miliona eura.

Srbija, decenijama unazad najveći sponjnotrgovinski partner, sada je na drugom mjestu. U tu zemlju ove godine je izvezena roba vrijedna 103,4 miliona eura. Slijedi Bosna i Hercegovina sa 69,9 miliona eura.

Osim značajnijeg izvoza poljoprivrednih proizvoda ohrabruje i to što se za njih interesuju i neka nova tržišta.