08-03-2022

Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsku ekonomiju

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji teško će pogoditi svjetsku ekonomiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), poručivši vladama da pomognu siromašnim domaćinstvima s visokim troškovima života.

Rat u Ukrajini teško će pogoditi svjetsku ekonomiju | Radio Televizija Budva

Foto: Guliver images

"Rat u Ukrajini već je podigao cijene energenata i žitarica i podstakao više od milion građana na bijeg preko granica, dok su Rusiji zbog napda na susjednu zemlju uvedene oštre sankcije", naveo je MMF u saopštenju.

Situacija je jako fluidna, a izgledi obavijeni visokim nivoom neizvjesnosti, ali ekonomske posljedice već su sada vrlo ozbiljne, prenosi SEEbiz.

Kako su dodali, rat i sankcije koje je podstakao, teško će pogoditi i svjetsku privredu.

Iz MMF-a su upozorili da kriza, u periodu ionako snažnog rasta cijena, dodatno potpiruje inflaciju i istovremeno koči ekonomsku aktivnost.

"Cjenovni šokovi osjetiće se u cijelom svijetu i vlade bi trebalo da posegnu u budžet i pomognu siromašnim domaćinstvima kojima hrana i gorivo čine veći dio troškova", poručili su iz MMF-a.

Ekonomska šteta, kako su dodali, biće još veća ako rat eskalira.

Uz ljudske žrtve, Ukrajina je pretrpjela i veliku ekonomsku štetu, zatvorene su i oštećene morske i vazdušne luke i uništene brojni putevi i mostovi.

"Iako je u ovoj fazi jako teško tačno procijeniti potrebe za finansiranjem, već je sada jasno da će troškovi oporavka i obnove Ukrajine biti značajni", naglasili su iz MMF-a.