03-10-2018

Ratković: Model odnosa sa Akademijom znanja postaje prijetanja održivosti visokog školstva u Budvi

Ulaganje u zgradu Akademije znanja jedna je od boljih investicija u proteklom periodu u Budvi, međutim, od samog početka, model odnosa sa visokoškolskim institucijama nije postavljen na zdrave noge, prije svega, zbog visoke cijene zakupa, te samim tim postaje prijetnja održivosti visokog školstva u našem gradu, kazao je dekan Fakulteta za biznis i turizam, prof. dr Rade Ratković.

Ratković: Model odnosa sa Akademijom znanja postaje prijetanja održivosti visokog školstva u Budvi | Radio Televizija Budva

To je bila investicija u mlade kadrove, u znanje i mlade naraštaje, koji mogu u svom gradu da steknu visoko obrazovanje, a obzirom da je Budva pola turizma Crne Gore, da je dominatan turistički grad, onda je prirodno da se turizam izučava u našoj opštini, koja je lider crnogoskog turizma.

"Kada je napravljena Akademija onda se po onoj inerciji "sve je skupo u Budvi" opredjelila da zasniva odnos sa zakupcima preko viskoh cijena, koje su u početku bile osam da bi sada zajedno sa PDV-om bile 14 eura po kvadratu", kazao je Ratković.

Više od trećine prihoda ili oko 70 hiljada eura Fakultet za biznis i turizam odbvaja za zakup.

"Primarni motiv Fakulteta nije da stvori profit jer to se ne može napraviti već da budemo ekonomski održivi, da platimo svoje osoblje, beneficije studenetima...", kazao je Ratković.

U budućnosti su planovi za pokretanje inicijative u vidu javno-privatno partnerstvo.

"To je jedan opšti model koji je za dugoročnu održivost univerzitetskih jedinica u Budvi potreban. Partnerstvo sa državom i opštinom daje sigurnost, trajne sukcesije da će to postojati dugo posle nas, to je taj javni dio. A da budemo privatni da se na začaurimo kao i drugi državni fakulteti u svijetu" istakao je Ratković i dodao da se nada dogovoru sa Opštinom.

"Nadam se da ćemo uspjeti da dogovorimo sa Opštinom jedan održiv model. Planovi su da napravimo i studentski dom, mi bi kao partneri mogli da nađemo sredstva za to", zaključio je Ratković i dodao da su nam škole potrebne i trebamo se posvetiti tome.