03-01-2020

Region će u februaru i martu mirisati na mimozu

Praznik mimoze će početi 14. februara i trajati do 14. marta, a tokom četiri nedelje u Herceg Novom će nastupiti brojne regionalne muzičke zvijezde, biće organizovani maskenbali, fešte na otvorenom, kulturno-umjetnički i sportski programi.



"Za ovogodišnje, 51. izdanje jedne od najpoznatijih zimskih turističkih manifestacija na našim prostorima već postoji veliko interesovanje u zemljama regiona i očekuje se odlična posjećenost, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u foajeu Dvorane Park", navodi se u saopštenju.

„Organizacioni odbor je odradio izvanredan posao i programski uklopio Praznik mimoze na način koji dolikuje jednoj od najvećih manifestacija u našem gradu. Program je koncipiran tako da se tokom četiri interesantna vikenda odvijaju koncerti, maskenbali i pučke fešte“, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

On je objasnio da su organizatori prilikom osmišljavanja sadržaja centralne događaje smjestili u dane vikenda, kako bi se što veći broj turista odlučio da u Herceg Novom boravi više dana, što će ići na ruku hotelijerima. On je podsjetio da je okvirni program 51. Praznika mimoze saopšten prije više od dva mjeseca i istakao da kampanja u regionu traje od tada, što smatra da će značajno doprinijeti dobroj posjećenosti.

„Ugostitelji i turistički radnici su me ovih dana informisali da već postoji veliko interesovanje i da je posebno tražen prvi vikend Praznika mimoze“, rekao je Katić.



Izrazio je zadovoljstvo što će ove godine Praznik mimoze Karavanom biti najavljen u Mađarkoj i Sjevernoj Makedoniji, dodavši da su neke makedonske agencije već iskazale interesovanje da dovedu grupe turista u Herceg Novi.

Karavan mimoze opet u Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji

Nakon dugog niza godina, Karavan Praznika mimoze će ove godine opet posjetiti i Mađarsku – glavni grad Budimpeštu i pobratimski Segedin, kao i Sjevernu Makedoniju - glavni grad Skoplje i pobratimski Bitolj, najavljeno je na konferenciji.

Karavan Gradske muzike, mažoretki, trombonjera i klovnova, koji uvijek izaziva veliko interesovanje, najaviće 51. Praznik mimoze u Beogradu, Segedinu, Budimpešti, Nišu, Skoplju i Bitolju, kazao je potpredsjednik Opštine i predsjednik Organizacionog odbora Praznika mimoze Miloš Konjević. On se zahvalio timu koji već četiri mjeseca radi na osmišljavanju programa, što je dalo dobar rezultat.

Kako je informisao, Karavan kreće iz Beograda, gdje će 10. i 11. januara biti organizovana dva maskenbala na kojima će nastupiti Vlado Georgiev i Dragoljub Đuričić, proslavljen muzičari koji su rođeni Novljani, kao i novska klapa Stari kapetan.

Uslijediće posjeta pobratimskom gradu Segedinu gdje će biti organizovan defile 12. januara, a dan kasnije Karavan će stići i u Budimpeštu. Karavan će svoje putovanje nastaviti 24. januara kada će posjetiti Niš, a iz tog grada će se uputiti u Skoplje i pobratimski Bitolj.

Otvara Lepa Brena, zatvara Željko Joksimović

Na spisku izvođača koji će tokom februara i marta nastupiti u Herceg Novom nalaze se zvučna imena regionalne muzičke scene.

Na otvaranju Praznika mimoze 14. februara nastupiće Lepa Brena, dan kasnije na Berbi mimoze Kaliopi, a festival će biti zatvoren koncertom Željka Joksimovića 14. marta.

Tokom mjesec dana Novljane i goste će zabavljati i: Goran Karan, Ana Štajdohar, Dejan Vlado Georgiev, Matić, Aco Pejović, Magla bend, OK bend.

Slogan prve nedjelje 51. Praznika mimoze je „Mimoza za dobra stara vremena“, druge nedjelje „Punom forcom, jer mimoza je!“, treće „Ljubav u vijeme mimoze!“, a četvrte „Mimoza za sva vremena!“, kazala je direktorica Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ Gordana Porobić Krcunović.

Komentarišući koncept četiri nedelje programa, direktor Turističke organizacije Herceg Novi, Pavle Obradović kazao je da je na osnovu prošlogodišnjeg iskustva donijeta odluka da programi budu koncentrisani na vikende, kako bi privukli turiste iz regiona.

On se osvrnuo na uspjeh prošlogodišnjeg, jubilarnog Praznika mimoze tokom kojeg je ostvareno preko 35 hiljada noćenja nego u istom periodu 2018. godine.

Novitet u odnosu na protekle godine je da će i na fešti od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri, pored Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenović i mažoretki, nastupiti i muzička zvijezda – Kaliopi. Na tom događaju očekuje se oko 15 hiljada posjetilaca, kazao je član Organizacionog odbora Praznika, Zoran Živković.

Na programu 51. Praznika mimoze su i neizostavni maskenbali za odrasle i djecu, Izložba cvijeća, Salon vina, Riblja večera, Dječija cvijetna povorka, Picigin, Veče mediteranske pjesme, Trka karića, Dani mađarske kulture, Sajam domaće trpeze, Međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala i sportski turniri.

Nastupiće i kozački ansambl Atamani iz Sankt Peterburga, a u parku Boke će biti organizovan koncert tribute bendova na kojem će publika uživati u hitovima legendi kao što su James Brown, Michael Jackson i Red Hot Chilli Papers. Tradicionalno, pred početak festivala biće otvorena.

Pored raznovrsnih zabavnih sadržaja, na programu su dvije pozorišne predstave - „Lepa Brena project“ i „Ekvinocijo“, kao i likovne izložbe Zimski likovni salon i Mali salon hercegnovskih galerija. Takođe, u periodu od 24. do 28. februara biće realizovan omladinski projekat bleh orkestara u partnerstvu Opštine Herceg Novi, grada Lobeca iz Poljske i Babenhauzena iz Njemačke, a pod pokroviteljstvom Bavarske fondacije iz Babenhauzena.

Planirani budžet ovogodišnjeg Praznika mimoze je oko 200.000 eura. Generalni pokrovitelji Praznika mimoze su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, dok je Javna ustanova kulture „Herceg Fest“ zadužena za kreiranje koncepta kulturno - umjetničkih programa i realizaciju kompletnog programa, zaključuje se u saopštenju.