28-11-2020

Region: Hrvatska ušla u prvu recesiju od 2014. godine

Hrvatska ekonomija oslabila je u trećem tromjesečju deset odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je najviše posljedica pada lične potrošnje, pokazuju preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku.Ovaj pad je manji u odnosu na rekordni minus od 15,4 odsto u drugom kvartalu, prenosi Hina.

Ovo je drugo tromjesečje zaredom kako hrvatska ekonomija bilježi pad na godišnjem nivou, što znači da je zemlja ušla u prvu recesiju od 2014. godine.

"Realni pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP)od deset odsto u periodu od jula do septembra drugi je najveći od 1995. godine, kada je počela da se vodi kvartalna procjena BDP-a", navodi se u saopštenju državne statistike.

Prema statističkim pokazateljima, potrošnja domaćinstava je u prethodnom tromjesečju potonula 7,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su tri odsto na godišnjem nivou.

Izvoz robe i usluga je pao 32,3 odsto međugodišnje. Izvoz robe je bio manji tri odsto, dok je izvoz usluga potonuo 45,3 odsto. Uvoz roba i usluge je pao 14,1 odsto međugodišnje. Pritom je uvoz robe smanjen 9,9 odsto, a usluga 33,3 odsto.

U trećem tromjesečju je porasla samo državna potrošnja, 1,5 odsto na godišnjem nivou.

Na kvartalnom nivou, prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatski BDP je zabilježio rast od 6,9 odsto.Izvor: Mina business