20-01-2022

Ribari zakazali protest u gradskoj luci

Nevladina organizacija Profesionalnih ribara Budve, Crna Gora - NVO "Sveti Nikola" koju zastupa predsjednik Branko Vujičić predala je zahtjev Centru bezbjednosti Budva radi najave mirnih demokratskih protesta u utorak, 25. januara između 10 i 11 sati.


Foto: Lazar Gregović

Kako navode u saopštenju za javnost, odlučili su se za ovu vrstu mirnog protesta jer sve njihove molbe i zahtjevi upućeni bivšem zakupcu luke Budva da im odobri komunalne vezove za ribarske brodove nisu urodili plodom.

Cijelog ljeta su se, kako ističu, nadali da će ono što je obećala Vlada Crne Gore, tačnije njen potpredsjenik Dritan Abazović, biti ispunjeno, da će luka Budva biti vraćena gradu Budvi.

Kako ne mogu doći do potpredsjenika Vlade, koji je prema njihovom mišljenju odgovoran za situaciju koja se odnosi na činjenicu da jedna strana firma postoji već deset mjeseci bez ijednog dokumenta, jedino što im preostaje je da održe miran protest.

Na molbu ribara i Ministarstva poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede, traže da im barem u zimskom periodu obezbijede komunalne vezove u luci Budva u Dukley marina im nisu izašli u susret.


"Mi smo primorani na ovaj korak kao nastavak naše borbe. Štrajk će se sastojati od isplovljavanja pet- šest ribarskih brodova, bez ikakvih političkih obilježja i sa minimalnim brojem posade na brodovima, kako bi se ispoštovale ektuelne epidemiološke mjere. Obavijestićemo Plovne jedinice Budve i Bara, kao i kapetaniju Bar“, navodi se u saopštnju koje potpisuje predsjednik NVO Sveti Nikola, Branko Vujičić.