25-11-2022

Dr Roganović poručio omladini da se ne upuštaju u vještačka zadovoljstva, a roditeljima da aktivnije prate svoju djecu

Vrijeme je takvo da imamo česte slučajeve gdje članovi mlađe populacije žele da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama i žele da uživaju u tim efektima, a kada pričamo o uzroku žele da ih je više. Skloni smo da mlade osobe osudimo zbog te radoznalosti i da mislimo da je to jedini razlog koji je naveo ljude probaju psihoaktivne supstance, kazao je dr Vasko Roganović psihijatar, gostujući u Jutarnjem programu na TV Budva.


Foto: Printscreen

Novembar mjesec posvećen je bolestima zavisnosti

"Radom sa pacijentima vidim da uglavnom postoje i drugi razlozi, a ti drugi razlozi su neka vrsta depresivnosti kod mladih ljudi, vrsta tjeskobe, nervoze i uznemirenosti i zato ne mogu na adekvatan način da se izbore sa tim i zato pristupaju samomedikaciji i pronalaženju lijeka za to, ali na pogrešan način. Iz porodica gdje imamo začetke poremećaja ličnosti, gdje je prisutna implusivnost i čak nekad snižena intaligencija, tu imamo prečicu da dolaze u situaciji da probaju psihoaktivnu supstancu. Omladina o tome nažalost nema pravu sliku, imaju lažno samopouzdanje da će uvijek moći sa tim da se izbore, da to njih neće uvući u kandže zavisnosti tako da je i to jedan od obrazaca zašto omladina odluči da proba i "uživa". U životu mlade osobe, pa čak i starijih, normalno je da u nekom periodu postoje tjeskobna, frustrirana i negativna osjećanja, i imam utisak da današnja oomladina ne umije da se izbori sa tim i vrlo lako posegne za tim vještačkim zadovoljstvom, kako bi to prikrili, potisnuli i prevazišli", istakao je dr Roganović.

Kako kaže, roditelji bi trebali da prate radne navike svoj djeteta i društvo u koje se ono kreće.

"Roditelji su nekada slijepi da vide sa kim se njihovo dijete druži i kad dolazi kući, u tim situacijama kada dijete ostaje do kasno, roditelj izgubi vrstu nadzora nad ponašanjem djeteta usled raznih raloga. Takođe nekim roditeljima nedostaje snage da isprate svoju djecu u tom smislu. Roditelji prosto moraju da su u predostrožnosti, da isprate higijenu djeteta, mirisa, gardarobe, očiju i odnos prema radnim navikama. Veoma često kada dijete krene pogrešnim putem, ide i pogoršanje u učenju tj. radnih navika i socijalnih veza. Svakako da se javljaju roditelji, i mi na naš način i u skladu sa našim mogućnostima izlazimo u susret. Mentalno zdravlje u Budvi polako će dobijati jedno pobolljšanje u organizacionom smislu i očekujemo zaposljavanje psihologa i sociologa koji će trenutnom kadru olakšati i izaći u susret", zaključio je Roganović.

D.Č.