28-05-2020

RS promijenio odluku, Lovćenu titula

Upravni odbor (UO) Rukometnog saveza Crne Gore (RSCG) na inicijativu klubova promijenio je odluku sa prethodne sjednice i proglasio najbolje u ligama na osnovu stanja na tabeli u trenutku prekida takmičenja zbog pandemije koronavirusa.


Ilustracija (Foto: Freeimages)

Odbor je prethodno na elektronskoj sjednici 22. aprila donio odluku da se rezultati rukometnih liga u organizaciji RSCG ponište i da neće biti proglašen šampion.

Saopošteno je da je Odbor za promjenu odluke imao većinsku podršku klubova.

"Tako je uvažen većinski stav klubova, ali i sugestija Ministarstva sporta i mladih da se prethodna odluka preispita, u kontekstu popuštanja preventivnih mjera koje su bile na snazi u borbi protiv epidemije novog koronavirusa i usvajanja Privremenih smjernica za normalizaciju sportskih aktivnosti", piše u saopštenju RSCG.

Navodi se da dio odluke od 22. aprila ostati na snazi, dok je dio tačaka izmijenjen.

"Nije došlo do promjene suštine prethodne odluke, a koja se odnosi na prekid rukometnih takmičenja za ovu sezonu. Odluka je, na zahtjev klubova, dopunjena članom kojim se definiše proširenje Prve muške i Prve ženske lige", piše u saopštenju.

Odbor je odlučio da se od 13. marta prekida takmičenje u Prvoj i Drugoj muškoj ligi, Kadetskoj muškoj i Drugoj ženskoj ligi, dok se u Prvoj ženskoj ligi i pionirskim ligama sezona poništava.

"Stanje na tabeli utvrđuje se kao konačno za sezonu 2019/20, pa se proglašavaju Lovćen za prvaka Prve muške, Berane 1949 za prvoplasirani tim Druge muške, Brskovo za drugoplasirani tim Druge muške, Mornar 7 za prvaka Kadetske muške ŽRK Nikšić za prvoplasirani tim Druge ženske i ŽRK Tivat za drugoplasirani tim Druge ženske lige", piše u odluci UO.

Navodi se da pravo učešća u evropskim kupovima za muškarce za sezonu 2020/21 imaju klubovi koji su taj status stekli na osnovu konačnog stanja na tabeli za sezonu 2019/20, dok pravo učešća u evropskim kupovima za žene imaju klubovi koji su taj status stekli na osnovu končanog stanja na tabeli u prethodnoj sezoni.

"Na snazi ostaju odredbe odluke od 22. aprila kojima je definisano da se završnica Kup takmičenja za sezonu 2019/20 u muškoj i ženskoj konkureciji odgađa za septembar 2020. godine, dok uplaćene kotizacije za sezonu 2019/20 važe i za sezonu 2020/21. U Prvoj muškoj ligi u sezoni 2020/21 takmičiće se deset klubova, osam koji su taj status imali tokom sezone 2019/20, kao i dva prvoplasirana tima Druge muške lige u sezoni 2019/20 – RK Berane 1949 i RK Brskovo", pišeu saopštenju.

Navodi se da u Prvoj ženskoj ligi u sezoni 2020/21 takmičiće se osam klubova.

"Šest klubova koji su taj status imali tokom sezone 2019/20, kao i dva prvoplasirana tima Druge ženske lige u sezoni 2019/20 – ŽRK Nikšić i ŽRK Tivat", piše u saopštenju.


Izvor: MINA News