28-08-2020

Rucović: Ubjedljivo najveći broj žena na listi

"Grupa birača Nova Budva na lokalne izbore 30. avgusta izlazi sa listom “Nova Budva - Ilija Gigović”. Kao nova građanska snaga usmjerena prevashodno na lokalna pitanja Budve i blagostanje njenih građana, Nova Budva je smjelo zakoračila na političku scenu sa listom koja sadrži najveći broj žena, saopštila je danas Bojana Rucović iz te grupe birača i dodala da u istoriji budvanskog parlamentarizma nije zabilježen veći broj pripadnica ženskog pola koje su se našle na izbornoj listi za odbornike. Daleko je premašen zakonski minimum, jer na listi “Nova Budva - Ilija Gigović” čak 42% čine upravo kandidatkinje.



Rucović, druga na listi kandidata za odbornike Nove Budve ističe da u najvažnijem, prvom dijelu liste, žene predstavljaju čak i 50%, te da je svaki drugi kandidat na listi upravo ženskog pola.

“To praktično znači da je Nova Budva predvidjela da najveći broj žena bude prvi na redu kada se određuju odbornici. Stručnjaci u oblasti ravnopravnosti polova i promocije većeg uključivanja žena u društveni i politički život su javno ocijenili da Crna Gora ne pamti ovako kvalitetno rodno izbalansiranu listu na lokalnom nivou”, dodaje Rucović.

Ona je naglasila da su veoma ponosni na znanje, iskustva i dostignuća svih kandidata za odbornike koji se nalaze na listi, a da su posebno ponosni na kvalitet kandidata ženskog pola.

“Njih redom odlikuje ne samo odlično obrazovanje već i vizija jedne nove i bolje Budve, strateško promišljanje, kao i snažna emocija i vezanost za Budvu. Nova Budva očekuje da to bude podstrek i primjer za ugled.”

Istakla je da vjeruje da je zaokret moguć ako se problemi rješavaju u korijenu.

„Ponosna sam što imamo ovako veliki broj žena na listi, ali to za Novu Budvu nikada nije bila posebna tema već svakodnevna realnost. Ravnopravnost je u potpunosti prisutna, svi radimo kao jak tim i svi kandidati posjeduju izvanredne kvalifikacije za odbornike. Ali, ne zanemarujemo činjenicu da dobrom praksom otvaramo put i drugima da konkretno rade na većim aktiviranju žena u politici.” dodala je Rucović i poručila da grupa birača Nova Budva na lokalne izbore 30. avgusta izlazi sa listom „Nova Budva - Ilija Gigović“, pod brojem 7.