12-04-2021

Rušimo tabu o lijenosti: U Crnoj Gori prosječno radimo 44,5 sati nedjeljno, najviše u Evropi

Od svih evropskih zemalja, najviše se radi u Crnoj Gori i to 44,5 sati sedmično.

Rušimo tabu o lijenosti: U Crnoj Gori prosječno radimo 44,5 sati nedjeljno, najviše u Evropi | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

To podaci evopskog statističkog zavoda Eurostat, koji pokazuju da je broj radnih sati u Crnoj Gori povećan tokom pandemije koja je cijelu evropsku ekonomiju snažno uzdrmala prošle godine.

Zanimljivo je da prvih deset “najradnijih nacija” pretežno čine balkanske zemlje, koje su ujedno i najsiromašnije u Evropi: Na drugom mjestu je susjedna Srbija, gdje se prosječno radi 42,6 sati sedmično, a više od 40 sati tokom sedmice rade još Grci, 41,4 sati.

Slijede Makedonci (39,6 sati), Bugari, Poljaci i Slovenci (po 39,1 sat sedmično), Rumuni (38,9 sati), Slovaci (38,8) i Hrvati (37,9 sati).

Najbogatije nacije Evrope rade mnogo manje od Balkanaca, što znači da su efikasniji – za manje vremena postignu veće rezultate.

Prema podacima Eurostata, u Njemačkoj se prosječno tokom radne sedmice radi 34,2 sata, u Francuskoj 36,3, Italiji 35,6 a u Španiji 36,4 sati.

Najviše radimo a imamo tek 60% prosječnog standarda
Iako radimo najviše, u kategoriji individualne potrošnje domaćinstava koja se uzima kao mjera materijalnog blagostanja domaćinstva, Crna Gora je prema posljednjim Eurostatovim podacima, dostigla 60% prosjeka Evropske unije, što je najbolji rezultat u regionu.

Kada je u pitanju BDP po stanovniku, tu je Crna Gora na tačno pola evropskog prosjeka.

Potrošnja domaćinstava je najveća u Luksemburgu, 35 odsto iznad EU prosjeka, zatim u Njemačkoj, 22 posto iznad prosjeka.

Slijede Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Francuska i Švedska koje imaju od 9 do 18 posto veću potrošnju u odnosu na prosjek.

U Hrvatskoj je između 25 i 35 posto procenata niža a najgore stanje je u Bugarskoj koja ujedno ima i najmanju potrošnju u Evropi, čak 42 posto manje od EU prosjeka.

Što se tiče BDP-a, koji predstavlja mjeru ekonomske aktivnosti, on je takođe najniži u Bugarskoj – 53 posto evropskog prosjeka a najveći u Luksemburu – 260 posto evropskog prosjeka.

Izvor: Investitor