22-02-2021

Ruska vakcina stiže u drugoj polovini sedmice

Vakcina Sputnik V, prvih pet hiljada doza, stići će u Crnu Goru u drugoj polovini ove sedmice, kazao je član pregovaračnog tima za nabavku vakcine iz Rusije, dr Sergej Boljević.

Ruska vakcina stiže u drugoj polovini sedmice | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Kako je istakao u uključenju u Jutarnjem programu, vakcine su juče bile na aerodromu Šeremetjevo i kreću za Crnu goru. Preostalo je da se završe neke administrativne aktivnosti.

"Vakcina je krenula ka Crnoj Gori juče je bila na aerodromu Šeremetjevo i do kraja sedmice će biti u Crnoj Gori. Postoji tu neka papirologija koja se mora ispoštovati i prvi put to uvijek traje malo duže. Prva doza od pet hiljada stiže, a kasnije i više, kako je i potpisan ugovor za 50.000. Očekujemo da će to biti ispoštvano za prvi kvartal ove godine", kazao je Boljević, piše Portal RTCG.

On je istakao da se uvijek gleda da druga doza stigne nakon 21 dan, da se ne bi ugrozio proces vakcinacije i to će sigurno tako i biti.

"Nakon prve doze Crna Gore može da krene u masovnu vakcinaciju. Ruska federacija će obezbijediti dovoljno vakcina za sve u Crnoj Gori i očekujem da će vrlo brzo biti na drugom mjestu nakon Srbije, koja je počela masovnu vakcinaciju. Još ne znam raspored koliko će u kasnijim dostavama biti doza, ali raspored će biti utvrđen i blagovremenio ću obavještavati javnost", poručio je Boljević.

Ukoliko bude bilo potrebe Ruska federacije je, kako je kazao, raspoložena da obezbijedi još vakcina, a u toku su pregovri Vlade CG i Rusije o nabavci još 50.000 doza.