02-06-2020

Ružičasto jezero u Senegalu u kojem ne možete potonuti

Preko hiljade ljud dnevno posjećuje obale Ružičastog jezera u Senegalu kako bi sakupljali so i zaradili novac za porodicu.



Lac Rose, odnosno Ružičasto jezero u Senegalu jedan je od dokaza da je Zemlja plava samo ako se gleda iz svemira. Nalazi se sjeverno od Zelenog rta, nekih 30 kilometara od Dakra. Od Atlantskog okeana dijeli ga uski prolaz između dina.


Čudesno afričko jezero ružičastu nijansu duguje algi Dunaliella salina, a boja je najintenzivnija tokom sušnih razdoblja. Dok traje kišna sezona, od jula do oktobra voda poprima boju cigle.

Jezero ima visok salinitet, koji u određenim dijelovima dostiže 40 posto, a od prodaje soli iz jezera živi veliki broj porodica.

Procjenjuje se da se dnevno okupi i do tri hiljade ljudi sa zapada Afrike. Senegalski ribari koriste pak so kako bi konzervirali ribu.


Čak su se i ribe naviknule na visok salinitet i razvile sposobnosti ispumpavanja viška soli iz organizma. U prosjeku su četiri puta manje od "rođaka" koje žive u normalnom okruženju. Kupanje u jezeru je ljekovito, a baš kao i u Mrtvom moru, lako je plutati na površini.















Izvor: PunKufer