01-12-2020

Samir Jaha: Položaj romsko-egipćanske zajednice zabrinjavajuć

Položaj romsko-egipćanske zajednice u Budvi je zabrinjavajuć kazao je za RTV Budva, Samir Jaha, predsjednik NVO Mladi Romi. Plan je da se u saradnji sa lokalnom samoupravom poradi na rješavanju stambenih uslova.



Od 250 pripadnika romsko egipćanske populacije koji žive u naselju Palestina, njih 80 posto živi u zabrinjavajućim uslovima života, mišljenje je Samira Jahe.

"Dakle, govorimo o objektima koji često imaju vlagu i često nemaju toalete unutar svojih objekata vrlo male kvadrature gdje ima veći broj članova domaćinstva, i mislim da je to nešto na čemu treba prioritetno raditi. Imamo pozitivnih primjera u drugim opštinama, gdje su zajedno lokalne samouprave sa međunarodnim fondovima uspjele riješiti dugoročno stambeno pitanje za sve pripadnike romske zajednice i mislim da se tim primjerom treba rukovoditi ovdje takođe u Budvi", izjavio je on.

Budući da govorimo o korisnim članovima društva koji su zaposleni te nijesu na teretu države, u čemu se takođe vidi napredak, oni u skladu sa tim zaslužuju pristojne uslove života, naveo je Jaha.

"U prosjeku, svako od njih je tu duže od 15 godina i u svakoj od porodica ima barem po jedno lice koje je zaposleno u lokalnim preduzećima, kao što je Komunalno ili Vodovod. Iz tog razloga, ono što se smatra ključnim prioritetima ovdje sa naše tačke gledišta je riješiti njihovo dugoročno stambeno pitanje, da imaju odgovarajuće uslove za život. Sa druge strane, njima treba obezbijediti trajne ugovore, odnosno ugovor na neodređeno vrijeme i time osigurati kontinuitet egzistencije. I naravno treće je veća podrška u oblasti obrazovanja svoj djeci koja borave u tom naselju."

Primijećeno je, ističe naš sagovornik, da svega 60 posto djece školskog uzrasta ide u školu, što znači da je u sistemu obrazovanja 110 pripadnika te populacije. To je i razlog više da se toj populaciji pomogne poboljšavanjem njihovih uslova za život.