Samir Jaha, predsjednik NVO "Mladi Romi"."> Samir Jaha, predsjednik NVO "Mladi Romi"." /> Samir Jaha, predsjednik NVO "Mladi Romi"." /> Samir Jaha, predsjednik NVO "Mladi Romi"."> Samir Jaha za portal RTV Budva: Obrazovanje je ključ uspjeha za bolji život Roma u Crnoj Gori - Vijesti | Radio Televizija Budva - Budva Crna Gora
08-04-2021

Samir Jaha za portal RTV Budva: Obrazovanje je ključ uspjeha za bolji život Roma u Crnoj Gori

"Percepcija većinske društvene zajednice o romskoj populaciji se ne mijenja, a sama romska zajednica se značajno mijenja. U ovom trenutku imamo 2000 učenika u obrazovnom procesu, od toga je 1800 u osnovnoj školi, blizu 160 u srednjim školama, a imamo i blizu 20 studenata. To je ogroman napredak u odnosu na prethodnih deset godina." kazao je za Portal RTV Budva Samir Jaha, predsjednik NVO "Mladi Romi".

Samir Jaha za portal RTV Budva: Obrazovanje je ključ uspjeha za bolji život Roma u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: Samir Jaha/ PR Centar

Ova Nevladina organizacija je prije svega orjentisana na obrazovanje i rad sa lokalnim samoupravama, takođe na programe za zapošljavanje i unapređenje uslova stanovanja Roma u Crnoj Gori.

"To je sve proces i nije nešto što se može riješiti preko noći. Imamo jako malo obrazovanih ljudi iz romske zajednice, oni koji su završili fakultete mogu se nabrojati na prste dvije ruke i to je nešto što nedostaje romskom kapacitetu", kazao je Jaha.

Broj Roma u Crnoj Gori porastao u poslednjih 10 godina

Prema podacima iz zvaničnog popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji Crne Gore živi oko 6 250 Roma i oko 2050 Egipćana , to je oko dva odsto populacije. Prema procjeni ima ih mnogo više čak oko 15 hiljada. Najviše ih je nastanjeno u Podgorici, skoro 50 odsto, potom u Nikšiću, Beranama kao i svim primorskim opštinama.

Najveći broj Roma došao je šezdesetih godina u potrazi za boljim uslovima života, najčešće radeći u Komunalnim preduzećima, dok je drugi talas ove populacije došao 1999. godine za vrijeme ratnih zbivanja.


Foto: printscreen

" Najveći problem Roma je pitanje stanovanja odnosno stambeno zbrinjavanje. U tkz. naselju Palestina, u Budvi ima blizu 253 pripadnika romske populacije ili oko 60 domaćinstava. Upravo 80 odsto njih ističe da ima nepodnošljivo teške stambene uslove.

Kada je riječ o ovom problemu imamo pozitivnih primjera u državi gdje smo uz pomoć međunarodnih organizacija i fondova riješili neka stambena pitanja ugroženih Roma.

U Herceg Novom i Tivtu npr. opština je opredijelila besplatno lokaciju i komunalije , a međunarodne organizacije su obezbijedile stredstva za izgradnju objekata, tako da je kroz taj projekat u ove dvije opštine stambeno pitanje riješilo 12 porodica.

Bez rješavanja stambenog pitanja teško da možemo govoriti o napretku u ostalilm oblastima života, kao što su obrazovanje i zapošljavanje, istakao je Jaha.


Foto: printscreen

Politička aktivnost Roma u Crnoj Gori

Romi u Crnoj Gori nisu političi aktivni iako je još 2019. godine osnovana Romska politička partija, postoji i romski savjet koji djeluje, a takođe i brojne nevladine organizacije i građanske inicijative koje imaju namjeru da se politički aktiviraju.

" Mi smo imali određene inicijative prema Skupštini Crne Gore još početkom 2016. godine da se smanji cenzus za pripadnike romske zajednice kako bi imali ravnopravan tretman i eventualne mogućnosti za ulazak u parlament, tako da ćemo i dalje raditi na tome da se nađe odgovarajući model i da se obezbijedi predstavnik Roma u nacionalnom parlamentu." kazao je on.

Jaha je poručio svim Romima da je obrazovanje ključ uspjeha kako ne bi vše bili građani drugog reda.

J.M.