09-07-2015

Samohrana majka moli za pomoć

Slađana Radojević živi veoma teško sa troje djece, Markom (14), Milicom (9) i Marijom (8) kao podstanar u Podgorićkom naselju Zlatica. Nakon razvoda brigu o djeci vodi sama. Svi ljudi dobre volje koji žele pomoći, kao i društveno odgovorne kompanije, mogu dobiti od Banke hrane kontakt telefon Slađane Radojević. Djeci je potrebna obuća, dječak nosi br 38, djevojčice 33 / 34 i 32. Školski pribor i školske torbe bi im bile od velike koristi. Šporet na drva i ogrijev bi mnogo značilo ovoj porodici kao i novčana sredstva koja bi im pomogla da otplate zaostalu kiriju i dug.

Samohrana majka moli za pomoć | Radio Televizija Budva

Ova samohrana majka i njena djeca preživljavaju od 165 eura mjesečno: MOP je 108 eura a dječiji dodatak 57 eura. Kako Slađana kaže socijalnu pomoc kada dobije preusmjeri odmah gazdi jer je 130 eura kirija i oko 40-45 eura struja.

Slađanu nekada pozovu da vozi taxi, kada nema vozaca iz taxi udruženja. Kada je pozovu očisti nekome stan, poslovni prostor. To su ti prihodi od kojih obezbijedi hranu za djecu. Ali ovih poslova rijetko ima, na zalost. Moli da joj se jave ljudi, kompanije da pošteno zaradi za svoju djecu.

Ona je operisana do sada pet puta. Tri carska reza ima iza sebe i operaciju bruha i slijepog crijeva. Bruh mora operisati jos jednom jer se nije čuvala kada je trebalo. Operaciju odlaže kako ne bi opet ostavila djecu bez ičega. Naime, kada se zadnji put operisala nije mogla da zarađuje tako da su dužni dvije kirije, a ima i dug od oko 250 eura ljudima koji su joj pozajmljivali novac za hranu.

Kada je juče pozvala Banku hrane nije imala baš ništa od hrane u kući. To joj je, kaže, bio povod da nam se obrati i zamoli za pomoć. "U bezizlaznoj sam situaciji - pomoć bilo koje vrste nam je neophodna."

Djeca su veoma skromna i vaspitana. Kod njih ne postoji "daj mi ", već isključivo "možemo li?" Odlazak na ekskurziju, slatkiši, igračke - sve je to za ovo troje djece nedostižno. Rođendane ne slave niti idu na njih. Igračke nemaju iako ih djevojčice žele. Najviše bi se obradovale biciklu ili rolerima, mada bi za ove skromne djevojčice i nove patike ili sandale bile prava radost.

Marko bi želio da nastavi da trenira fudbal, međutim, članarina, skupa oprema i kampovi su ga onemogućili u tome.

Da je alimentacija problem samohranih roditelja potvrdjuje i slučaj Slađane Radojević i njene djece. Sud odgovornost za naplatu alimentacije prebacuje na policiju, a policija na sud i tako 6. godina - kaže Slađana.

Na pitanje da li imaju nekada voće u kući, djeca u glas kažu kako imaju gazdinu krušku u dvorištu, a on im dozvoljava da uberu plodove.

Obraćali su se više puta za jednokratnu novčanu pomoć Centru za socijalni rad i jednom Ministarstvu rada. Do sada je nikada nijesu dobili.

Slađana već sada brine kako ce obezbijediti 5, 6 metara drva za zimu. Šporet na koji kuvaju skoro se raspada pa bi im puno značilo ako bi im neko poklonio neki korišćeni. Knjige dobiju od škola, ali treba djeci kupiti obuću, jakne, školske torbe i pribor.

Veoma bi značilo porodici Radojevic da dobiju obrok od Narodne kuhinje. Jedan kuvani obrok na dan bi bio veliko rasterećenje za njih.

Žiro racun za pomoć je kod "Societe generale bank"

01-050-0005670.3

907-55001-17 na ime Slađana Radojević