01-08-2018

Saobraćajni kolaps u Rafailovićima

Mještani i turisti godinama ukazuju na problem sa parkiranjem i odvijanjem saobraćaja u naselju Rafailovići. Iz sezone u sezonu situacija je sve gora, a nezadovoljstvo žitelja sve veće.

Saobraćajni kolaps u Rafailovićima | Radio Televizija Budva

Uske ulice i trotoari svakodnevno su zatrpani automobilima od ranih jutranjih sati. Turisti su zatečeni i neprijatno iznenađeni. "Ako i postoje bilo kakva obilježja na putu ili raksrsnici to se ne poštuje. Kako da turista poštuje pravila, kad vide mještane ih krše?", pitao je jedan od turista, dok je drugi kazao da im treba mnogo vremena da se spuste do plaže, sve zbog zatrpane ulice.

Ekipa Polisa TV Budve se uvjerila da su kritike opravdane, a mještani su ogorčeni dugogodišnjim nerješavanjem ovog problema.



Ugostitelj Ilija Rafailović smatra da se problem mora riješiti što prije. "Mi napokon imamo i registrovanu garažu, koja je poluprazna. Cijene su diskutabilne, da li su previsoke ili narod nema naviku da plaća - ne znam", kazao je Rafailović.

Trgovac iz obližnjeg marketa istakao je da je sve teže i da je neizdrživo, prilaz Rafailovićima je otežan zbog parkiranih automobila na sve strane. Saobraćajni znaci su postavljeni u septembru, ali se ne poštuju.

Komunalna policija rijetko obilazi Rafailoviće, Pauk služba takođe. Gajbe, stolice, drvene palete čuvaju parking mjesta, okupirali su sve ulice, a najmanje ih ima na mjestima gdje se naplaćuje parking poput garaže koja je od ove godine stavljena u funkciju. Problem kulminira kada počnu da pristižu taksi i dostavna vozila.

Predsjednik NVO "Rafailovići" Božidar Rafailović je istakao da je ovo sramota za ovakavo turističko naselje. "Svi prave problem, svake godine je sve gore, a rješenja nema. Treba da se napravi plan koji će Rafailoviće vratiti na pravo mjesto. Ovo je ekskluziva samo po najgorem", zaključio je Rafailović.

U naselju postoji i rampa koja se misteriozno stvorila, pa se ponekad naplati parking, a ako ne platite sačekaće vas na plaži i naplatiti 10 eura po danu. Ovo je nesumnjivo ozbiljan problem, kome se treba pristupiti temeljno, ne bi li se našlo rješenje.